VITO MOLLICA, šéfkuchař

ŽENA ROZHODNE, CO MÁM UVAŘIT

570
Vito Mollica byl jedním z nejvýraznějších postav italské gastronomie na české scéně v prvních letech nového tisíciletí. Byl příkladem a učitelem mnohým z kuchařů, kteří nyní působí na zajímavých šéfkuchařských či manažerských postech. Neznám člověka z branže, který by si ho profesně nevážil. Jen škoda, že tu nepočkal na tu „pražskou“.
Vzpomínáš rád na Prahu a začátky v tehdy novém hotelu Four Seasons, který velmi brzy po tvém příchodu postihla velká povodeň? Co ti působení v našem stověžatém městě dalo, nebo vzalo? Velmi dobře si vzpomínám na své první dny v Praze v roce 2000. Vzpomínám si, že 16. října jsme na Žofíně uspořádali přijímací pohovory s budoucími zaměstnanci. Jen já sám jsem provedl pohovor s více než stovkou z nich, ale nakonec jsme jich přijali pouze 14. Na tyto dny si vzpomínám opravdu do dneška, a tato zkušenost mi stále pomáhá, a to i proto, že to bylo poprvé, co jsem stál v čele jako šéfkuchař, snažil jsem se proto vnímat i vlastní intuici, kromě toho, že jsem měl opravdu skvělou podporu celého vedení hotelu. Vzpomínám si, že bylo velmi obtížné komunikovat se svým novým týmem, já nemluvil dobře anglicky a i noví kluci nemluvili moc dobře, a chvílemi to bylo opravdu náročné, ale paradoxně nám tyto problémy a těžkosti pomohly dát dohromady skvělý tým kuchařů a lidí. Uvědomil jsem si, že bych selhal, kdybych to nechal jen na sobě. Ta situace mi pomohla začít důvěřovat ostatním a snažit se je pracovně spojit, dát je nějak dohromady a pomoci jim, aby byli v pohodě. Mnohokrát docházelo k velmi vypjatým situacím, proto jsem si vždy musel a chtěl najít chvíli a možnost pro jejich vyjasnění a uklidnění. A tak se zavedla společná pravidla, abychom si mohli sebe navzájem vážit a respektovat jeden druhého. Restaurace Allegro se po několika měsících práce stala místem, o kterém se mluvilo, protože Pražané si ji postupně oblíbili a získali jsme mnoho věrných klientů. Zatímco práce se skvěle dařila, najednou … více se dočtete v čísle 1/2016.  

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi