VĚRA DOUŠOVÁ, předsedkyně České federace potravinových bank

1 018

Rozhovor s dámou, která celou svou profesní kariéru pomáhá ostatním, inspiruje každého. Ona sama se necítí nijak výjimečná, naopak. Skromně o sobě tvrdí: „Připadám si úplně normální, jsem zvyklá pomáhat.“ Už jedenáctým rokem vede Potravinovou banku, neziskovou organizaci, která dává jídlu druhou šanci.


Podle statistik u nás na každého připadne každý rok víc než 100 kilogramů znehodnocených potravin. Tedy těch, které se zkazí dřív, než je zpracujeme, nebo vyhodíme jako zbytky. Což je mimochodem vyčísleno zhruba 20 tisíc korun na osobu. Kde začít? Jak nakupovat smysluplně, tedy tak, abychom nemuseli potraviny vyhazovat?

Je dobré znát pár fíglů. Třeba nechodit nakupovat hladový, protože pak člověk koupí i to, co nepotřebuje. Také je dobré nepodléhat reklamním kampaním, které nabízejí větší množství produktů. A hodí se naučit se i to, jak potraviny správně skladovat. Víte třeba, že rajče ztratí v lednici vůni i výživnou hodnotu?

Kudy vede dál cesta ven z toho obrovského plýtvání?

Hodně důležitá je osvěta. Když se děti dozvědí, co všechno obnáší vyrobit jeden hamburger. Když pochopí, kolik to stojí energie, surovin a práce, začnou uvažovat jinak. A když si děti samy zkusí občas upéct housku, tak si pořádně rozmyslí, než ji vyhodí. Skvěle funguje také vlastní příklad, například když se někteří šéfkuchaři čas od času prezentují tím, že připravují jídlo podle konceptu „zero waste“, tedy beze zbytků. Dokážou pak opravdu neskutečné věci, třeba do nápojů k jídlu zpracovat i šlupky z řepy nebo zbytky kopru.

Na jakém principu vlastně fungují Potravinové banky?

Naším záměrem je předcházet plýtvání potravinami a současně nakrmit ty, kdo jsou potřební. Svážíme k nám potraviny, které jsou neprodejné. Neprodejné přitom neznamená, že by byly špatné nebo zkažené, ale to, že jsou třeba mírně poškozené nebo se blíží doba jejich expirace. Je totiž velký rozdíl mezi minimální trvanlivostí a nápisem „spotřebujte do“.

Jen prostřednictvím zdibské pobočky Potravinové banky v Praze a v Středočeském kraji poskytnete jednou týdně jídlo 22 000 lidí (v různých místech ČR funguje dalších 14 poboček). Co všechno tomu předchází?

Díky tomu, že od začátku roku 2018 nám podle zákona musejí velké obchodní řetězce nabídnout potraviny, které neprodají. Dnes potravinová banka funguje nádherně, báječně. Přebytky z obchodů, od výrobců, ale i od lokálních farmářů svážíme našimi dodávkami do … více se dočtete v čísle 6/2018

Objednat

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi