Vánoce v Evropě

23

OSLAVY V EVROPĚ

 

Čtyři zastávky ze severu na jih a ze západu na východ, od Francie po Polsko a od Dánska po Kypr, abychom mohli objevit chuť Vánoc jinde.


Z DÁNSKA

PLNĚNÁ KACHNA – Velká klasika

Krůta, husa, kapoun… O velkých svátcích přichází na řadu vždy přepychově plněná drůbež. V Dánsku je to kachna, zjemněná nádivkou z jablek a sušených švestek podle pravé severské tradice, kde se divoká chuť zvěřiny spojí se sladkou chutí ovoce.

 

 


Z POLSKA

PIROHY, RAVIOLI VÝCHODU – Sousto s překvapením

Plněné těstoviny jsou oblíbené nejen v Itálii. Ve východní Evropě patří ravioli k nejoblíbenějším pokrmům, který se konzumuje o Vánocích. Zelí a brambory jsou zabalené do malých těstovinových půlměsíců a ochucují se máslem nebo zakysanou smetanou.

 


Z KYPRU

AVGOLEMONO, POLÉVKA S VEJCI A CITRÓNEM – Teplé posilnění

Avgolemono je delikátní polévka židovského původu, která se stala jedním z domácích pokrmů východního Středomoří. Spojuje všechny místní chutě. Na Kypru, ale i v Řecku se jedná o nejoblíbenější recept svátečních vánočních dnů.

 


Z FRANCIE

BÛCHE DE NOËL, VÁNOČNÍ POLÍNKO – Nejsladší symbol

La Bûche de Noël připomíná vánoční polínko, které se podle starobylého evropského zvyku zapalovalo na Štědrý večer a nechávalo se hořet až do Tří králů ve znamení dobré předzvěsti. Připravuje se tradičně s velkým množstvím čokoládové kůry, cukrovými houbičkami a stromečky. Vylepšit si ho můžete sami podle své fantazie!