ROBERTO BRAZZALE, prezident skupiny Brazzale

JÍDLO MUSÍ BÝT RADOST

339
Dnešním hostem je pan Roberto Brazzale, prezident skupiny Brazzale. Rodina, ze které pochází, podniká nepřerušeně už po sedm generací. Rod Brazzale patří mezi nejstarší italské sýrařské rodiny a historie jejich rodinné výroby sýrů a mléčných výrobků sahá až do 18. století. Znám spousta česko-italských manželství, ale toto mezi panem Brazzalem a paní Moravií považuji za to nejšťastnější, které znám. Proto doufám, že vydrží navěky.
Vaše společnost byla založena v roce 1784 a vzhledem k tomu, že Češi milují historii a dobré příběhy, které mají co říct, musím tuto dlouhou tradici zmínit. Mohl byste našim čtenářům prozradit něco o počátcích vaší společnosti a zmapovat nejdůležitější historické roky? Nejstarší stopy naší rodiny sahají až do 16. století, do Asiaga, který je nádhernou náhorní plošinou mezi benátskou nížinou a Alpami, kde od dávných dob existují ty nejkrásnější horské chalupy a nejkrásnější italské vysokohorské pastviny. Naši předci již od těchto dob chovali dobytek a vyráběli sýry. Na konci devatenáctého století sešli do benátské nížiny, do blízkosti trhů a železnice, kde rozvinuli první průmyslovou výrobu másla s využitím obalových strojů a chladicích boxů. Máslo bylo tehdy mezi mléčnými výrobky velice nákladným a současně velice žádaným produktem. Mezi světovými válkami naši dědové výrazně rozvinuli obchodování s lombardskou a emilskou granou a v 50. letech začali vyrábět také granu také v Benátsku. Založili značku Grana Padano, pro kterou vystavěli nový průmyslový podnik blízko Padovy, kde k tomuto účelu odkoupili starou zemědělskou usedlost rodiny papeže Klementa XIII., umístěnou na území starověkých římských osídlení v úrodné benátské nížině. Posuňme se v čase blíž k současnosti. Kde vznikla první myšlenka pro volbu výroby právě v České republice a proč padl v 90. letech výběr právě na oblast Moravy? Naše generace zažila úžasnou dobu změn. Konec studené války a rozšíření Evropské unie otevřely možnost rozvinout působení naší firmy i do dalších nádherných regionů Střední Evropy. Chtěli jsme vybudovat novou síť a vyrábět naše tradiční sýry, ještě lépe a ekoudržitelněji. Volba Moravy přišla po letech intenzivního hledání v Polsku a Maďarsku bez očekávaného úspěchu. Naproti tomu Morava nás okamžitě přesvědčila o… více se dočtete v čísle 3/2016

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi