Žraločí špízy se zeleninou a sardelovou struskou

Spiedi di gattuccio con verdure e colatura di alici
413

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 50 minut

ingredience

  • 850 g žraločího masa
  • 500 g vypeckované dýně
  • 250 g topinamburu
  • 1 vařená řepa
  • omáčka z ančoviček
  • cukr
  • bílý vinný ocet
  • olivový olej extravergine
  • sůl

postup

Očištěnou dýni včetně slupky nakrájejte na 8 kousků. 

Topinambur oloupejte a společně s řepou nakrájejte na stejně velké kousky jako dýně. 

V pánvi na 2 lžících oleje orestujte dýni a topinambur. Jakmile získají barvu, přilijte naběračku vody a nechte vařit. Poté přimíchejte řepu, kterou nechte jen ohřát, osolte a odstavte. 

Žraločí maso zbavte kůže a vykostěte (získáte cca 650 g masa). Nakrájejte na 12 kousků a s pomocí špejlí připravte 4 špízy. 

V pánvi na oleji špízy opečte, cca 3 minuty z každé strany. Poté špízy vyjměte, přelijte omáčkou z ančoviček, přidejte špetku cukru, pár kapek octa a se zeleninou podávejte. 

 

TIP LA CUCINA ITALIANA 

Omáčka z ančoviček patří mezi lahodné dochucovadlo, které se získává z marinovaných ančoviček, namočených ve slaném nálevu. Toto je rafinovaná verze, která se hodí do moderní gastronomie. Ve starém Římě připravovali podobnou omáčku, tzv. garum, která byla velmi silná a jejímž základem byly kvašené rybí vnitřnosti. 

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.