• 200 g fenyklu
• 100 g mrkve
• 60 g ředkviček
• 60 g cuket
• 60 g rajčat
• hrušková krémová hořčice
• olivový olej extravergine
• citrón
• sůl
• pepř
postup
Zeleninu očistěte. Mrkev a cuketu nakrájejte podél na jemné plátky, ředkvičky na kolečka, fenykl nejprve překrojte podél a pak na plátky, rajčata na silnější plátky. Cuketu a mrkev nakrájejte pomocí škrabky na brambory a na ostatní zeleninu použijte filetovací nůž, nebo pokud máte možnost, nakrájejte vše pomocí kráječe,
tzv. mandolíny.
Zeleninu osolte a v lednici nechte odležet cca 15–20 minut. Během odležení zelenina pustí přebytečnou vodu a zelenina trochu změkne.
Do mísy dejte 2 lžíce hruškové hořčice, přidejte 3 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce oleje, špetku pepře a promíchejte. Zelenina je již osolená, tudíž není nutné hořčičnou směs solit.
Vodu z odleželé zeleniny vylijte a zeleninu dejte na servírovací talíř, přelijte připravenou hořčičnou směsí a ozdobte fenyklovou natí.
SLOVO ŠÉFKUCHAŘE
Mandolína je kráječ na zeleninu, který se skládá z kovové nebo plastové základny, ve které je zasazeno několik čepelí různého tvaru. Zeleninu můžete nakrájet na kolečka, proužky, plátky a jemné tyčinky. Název kráječe vznikl z pohybu během krájení, kdy rukou přejedete zeleninou nahoru a dolu, jako kdybyste hráli na hudební nástroj mandolínu.
TIP LA CUCINA ITALIANA Pokud se vám pro tento recept nepodaří opatřit hruškovou krémovou hořčici, použijte jakoukoliv jinou, která bude obsahovat celé ovoce, a rozmixujte ji do hladkého krému.