Želatina z melounu s fíky a sněhovými pusinkami

516

 náročnost: velmi obtížné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: cca 45 minut + chladnutí + pečení pusinek

ingredience

• 600 g melounové dužiny • 70 g bramborového škrobu • 150 g krystalového cukru • 70 g bílků • sůl • 70 g moučkového cukru • čerstvá máta • 4 fíky

postup

Z melounové dužiny odstraňte semínka a rozmixujte ji. Šťávu přeceďte přes síto, dužinu přitom pořádně pomačkejte. Přidejte bramborový škrob, 60 g krystalového cukru a za stálého míchání přiveďte k varu. Uvařená směs bude lehce želatinová. Rozdělte ji do 8 formiček (my jsme použili silikonové formičky ve tvaru květu) a povrch zarovnejte lžící namočenou ve vodě. Dejte formičky do lednice na 3 hodiny (želatina z melounu). Vyšlehejte ne úplně dotuha bílek se špetkou soli. Připravte si cukrový rozvar: 70 g krystalového cukru s 35 ml vody svařte na mírném plameni, až směs dosáhne 112 °C, poté pomalu přilijte k bílkům. Pokračujte ve šlehání, dokud sníh nevychladne na pokojovou teplotu. Přimíchejte 70 g moučkového cukru a lžičku nasekané čerstvé máty. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pomocí cukrářského sáčku sněhové pusinky. Pečte je v troubě 2 hodiny při 90 °C (v lednici se mezitím chladí melounová želatina). Oloupejte fíky a rozkrojte je na polovinu. V pánvi rozpusťte zbylý krystalový cukr, a jakmile začne karamelizovat, orestujte rychle fíky 1 minutu z každé strany. Nechte zchladnout. Želatinu vyklepněte z formiček a lehce pomačkejte vychladlé zkaramelizované fíky. Sestavte 4 dortíčky: na želatinu poklaďte fíky a pak sněhové pusinky (celé nebo rozdrobené) a vrstvy ještě jednou zopakujte.   TIP LA CUCINA ITALIANA  Želatinu můžete nalít i do kovových formiček na pudink, v tom případě bude stačit 50 g bramborového škrobu. Používáte-li měkčí formičky jako my, je třeba větší množství škrobu, aby se želatina nerozbila při vyklepnutí.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.