Žebírka s čatný

Costine e chutney
348

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 50 minut

ingredience

  • 600 g vepřových žebírek
  • 2 červené slívy (230 g)
  • 1 broskev (180 g)
  • 40 g třtinového cukru
  • 30 g šalotky
  • kopr
  • máta
  • petrželová nať
  • skořice
  • muškátový ořech
  • mletý zázvor
  • citrón
  • ocet
  • uzená mletá paprika
  • olivový olej extravergine
  • sůl
  • pepř

postup

Pomastěte žebírka olejem, osolte, opepřete a pečte v rozehřáté pánvi na mírném ohni asi 10 minut. Otočte, přiklopte alobalem a pečte dalších 10–12 minut. Znovu otočte a pokračujte v opékání a otáčení dalších 10 minut a postupně zakapávejte citrónovou šťávou. Rozmixujte 10 g kopru, 10 g máty, 10 g petrželky a 80 g olivového oleje, do vzniklého pesta přidejte nastrouhanou kůru z 1 citrónu, nasekanou šalotku, lžíci citronové šťávy, sůl a pepř. Připravte si čatný. Nakrájejte na kousky neoloupané slívy a broskev. V kastrůlku nechte rozpustit třtinový cukr. Když začne karamelizovat, přidejte nakrájené ovoce a míchejte 3–4 minuty, potom zakápněte octem, přidejte špetku soli a vařte ještě dalších 5 minut. Ovoňte skořicí, muškátovým oříškem, zázvorem a zauzenou paprikou a vařte ještě dalších 5 minut. Rozkrájejte žebírka pomocí dlouhého nože a servírujte s pestem a s čatný.   TIP LA CUCINA ITALIANA  Pozvolný var – žebírka se pečou pozvolna na mírném ohni tak, aby uvnitř byla dopečená a zvenku se nespálila. Obalte žebírka alobalem, aby jejich povrch nebyl v kontaktu s roštem, maso se nevysuší.   Jak na měkčí žebírka? Podívejte se na naši kuchařskou školu a návod krok za krokem!

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.