Zapečené těstoviny se dvěma omáčkami

Pasticcio ai due sughi
194

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 8
 doba přípravy: 2 hodiny a 20 minut

ingredience

  • 700 g oloupaných rajčat
  • 360 g cibule
  • 350 g uvařených brokolicových růžiček
  • 300 ml bešamelu
  • 250 g špaldové mouky
  • 100 g mouky z pšenice kamut
  • 100 ml čerstvé smetany
  • 70 g sezónního ovčího sýru
  • 2 vejce
  • řapíkatý celer
  • česnek
  • rozmarýn
  • petrželová nať
  • tymián
  • bobkový list
  • olivový olej extravergine
  • máslo
  • sůl
  • pepř

postup

Do mísy nasypte obě mouky, přidejte vejce, špetku soli, opepřete, přilijte 3 lžíce oleje, 600 ml vody, promíchejte a řídké těsto nechte cca 1 hodinu odležet. 

Mezitím dejte do pánve 160 g nasekané cibule, 1 stroužek oloupaného česneku a ½ stonku nakrájeného řapíkatého celeru, přilijte 40 ml oleje a cca 3–4 minuty restujte. Poté osolte, přidejte nakrájená rajčata a na mírném ohni vařte cca 1 hodinu. Takto připravíte červenou omáčku. 

200 g na jemno nasekané cibule dejte do jiné pánve, přilijte 40 ml oleje, rozmarýn, tymián a bobkový list. Bylinky po 2–3 minutách restování na prudkém ohni vyjměte, vložte nasekané brokolicové růžičky, smetanu, nasekanou petrželovou nať a osolte. Po 5–6 minutách vaření odstavte a posypte strouhaným sýrem. Takto připravíte zelenou omáčku. 

Z odleželého těsta opečte ne příliš tenké palačinky – v teflonové pánvi rozpusťte máslo, naběračkou postupně lijte těsto a palačinky z každé strany pečte 1–2 minuty. 

Zapékací mísu o ø 25 cm a hloubce 4 cm máslem vymastěte, na dno nalijte lžíci červené omáčky a lžíci zelené omáčky, poté rozprostřete palačinku, dále znovu obě omáčky a stejným způsobem vrstvěte, než mísu zaplníte. Na závěr polijte bešamelem, přidejte lžíci červené i zelené omáčky a dejte péct na 250 °C asi 15–20 minut. Zapečené těstoviny krájejte jako dort a ihned podávejte.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.