Větrníčky se salátovým krémem a mušlemi

Bignè con crema di insalate e capesante
275

 náročnost: pro experty
 počet porcí: 12
 doba přípravy: 2 hodiny a 20 minut

ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 100 ml čerstvé smetany
  • 80 g očištěného hlávkového salátu
  • 50 ml mléka
  • 50 g očištěného šťovíku
  • 30 g očištěné zelené čekanky
  • 6 vajec
  • 6 větších svatojakubských mušlí
  • 3 artyčoky
  • citrón
  • šalotka
  • petrželová nať
  • pažitka
  • olivový olej extravergine
  • sůl
  • pepř

postup

Očištěné artyčoky nakrájejte na tenké plátky, dostatečně osolte, zakápněte citrónovou šťávou, dejte do mísy a přidejte ½ oloupané šalotky, přiklopte a na několik hodin nechte odležet. Příležitostně promíchejte. 

Do hrnce dejte vařit 150 ml mléka, přilijte 250 ml vody, přidejte špetku soli, přimíchejte mouku a míchejte, než se těsto začne odlepovat od hrnce. Těsto nechte vychladnout, rozprostřete na tác a postupně přidejte rozklepnuté vejce. Jakmile vmícháte jedno vejce, přimíchejte další. Hotovým těstem naplňte cukrářský pytlík a na plech na pečicí papír nastříkejte dostatečně od sebe vzdálených 24 větrníčků. Dejte péct na 250 °C na 7–8 minut poté teplotu snižte na 190 °C a pečte dalších 12 minut. Troubu vypněte, dvířka pootevřete a nechte v ní větrníčky cca 15 minut odležet. Poté je vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. 

Menší šalotku oloupejte, na plátky nakrájejte a v pánvi na 30 g másla zlehka orestujte. Do pánve přidejte na kousky nakrájený salát, šťovík, čekanku a restujte. Jakmile se tekutina vyvaří, dejte do mixéru, přidejte smetanu, ½ lžíce nasekané pažitky a rozmixujte. Vzniklý krém dejte do pánve, za občasného míchání vařte cca 1 minutu a osolte. 

V pánvi na 15–20 g másla orestujte mušle a poté je rozkrojte. 

Artyčoky vymačkejte, zakápněte olejem, přidejte hrstku nasekané petrželové nati a opepřete. 

Upečené větrníčky překrojte, naplňte je artyčokovým krémem, přidejte ½ mušle a ještě trochu krému. Přiklopte druhou ½ větrníčku a ihned podávejte.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.