Treska s meruňkovým kompotem

223

 náročnost: snadné
 počet porcí: 6-8
 doba přípravy: 40 minut

ingredience

  • 1 kg meruněk
  • 900 g filetu z tresky
  • 160 ml ovocné šťávy z pomeranče, grepu a citrónu
  • 120 g krupicového cukru
  • 40 g spodní části řapíkatého celeru
  • 1 šalotka
  • suché bílé víno
  • pektin v prášku
  • olivový olej extravergine
  • sůl

postup

Připravte si směs – 700 g vypeckovaných meruněk smíchejte v míse s cukrem, přilijte 100 ml ovocné šťávy, lžičku pektinu a cca 10 minut vařte. Odstavte a nechte vychladnout. Ostatní meruňky též vypeckujte. Šalotku nakrájejte na tenké plátky a v pánvi na 2 lžících oleje a špetce soli cca 2 minuty restujte. Poté přilijte lžíci bílého vína, nechte vyvařit a na závěr přimíchejte 60 ml ovocné šťávy, syrové meruňky, na plátky nakrájený řapíkatý celer a na mírném ohni vařte 6-8 miut. Ovoce otočte a vařte další 4 minuty. Tresku pokud třeba zbavte šupin, odstraňte případné kosti a naporcujte. Do rozpálené pánve nalijte trochu oleje a pečte na ní ryby nejdříve kůží dolů asi 3-4 minuty, otočte a pečte ještě 3 minuty. Meruňkovou směs dejte na servírovací talíř, přidejte plátky tresky a ozdobte dušenými meruňkami.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.

3 Komentářů

  1. lacucinaitaliana říká

    Nic moc