Telecí karbanátky v omáčce z lilků

343

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4-6
 doba přípravy: 1 hodina a 15 minut

ingredience

• 2 lilky (550 g) • 500 g mletého telecího masa • 100 g cibulky • 50 g řapíkatého celeru • 2 žloutky • toustový chléb • krupice z tvrdé pšenice • rajčata • máslo • mléko • česnek • petrželová nať • máta • bazalka • olivový olej extravergine • sůl • pepř

postup

Rozkrojte lilek na polovinu, nožíkem nařízněte dužinu do kříže, pokapejte olejem, položte do pekáče vyloženého pečicím papírem naříznutou stranou dolů a pečte v troubě při 180 °C po dobu 25–30 minut. Namočte do mléka jeden plátek toustového chleba, vydlabejte dužinu z jednoho lilku a najemno ji nasekejte. Směs vložte do misky a smíchejte s masem, žloutky, vyždímaným toustovým chlebem, kouskem nasekaného česneku, petrželkou a dochuťte solí a pepřem. Posypte pracovní desku krupicí a vytvořte asi 30 karbanátků. Do rozpálené pánve nalijte 2 lžíce oleje, přidejte 1 lžičku másla a karbanátky zprudka restujte 3–4 minuty dozlatova. Nakrájejte cibulku na kolečka a celer na 2 mm kostičky (brunoise – způsob nakrájení zeleniny na velmi jemné kostičky) a restujte v pánvi se 4–5 lžícemi oleje po dobu 2 minut. Vydlabejte také další 3 půlky lilku, nahrubo je nasekejte a smíchejte s orestovanou cibulkou. Směs osolte, opepřete, ochuťte trochou máty a vařte 5–6 minut. Karbanátky přidejte k lilkům, ochuťte nasekanou petrželkou, bazalkou a na prudkém ohni vařte 2–3 minuty. Karbanátky podávejte s omáčkou z lilků ozdobené měsíčky rajčat.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.