Spaghetti alla chittara abruzzese s lanýži

406

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy:

ingredience

Těstoviny:
• 4 vajíčka
• 100 g mouky z tvrdé pšenice (polohrubá mouka, může být i celozrnná mouka)
• 1 a ½ polévkové lžíce olivového oleje extravergine
• ½ sklenky vody, dle potřeby.


Sugo (omáčka):
• 1 kávová lžička másla
• 3 vepřové italské klobásky (salsicia) nebo 200 g vepřového boku na kostičky
• olivový olej extravergine
• nastrouhaný lanýž

postup

Těsto: Na dřevěný vál vysypte mouku na hromádku, vytvořte důlek a přidejte vajíčka, olivový olej a trochu vody. Vajíčka s vodou a olejem začněte vidličkou postupně zespoda šlehat a přibírejte mouku, až vše smícháte dohromady.
Těsto musí být kompaktní a pružné. Těsto rozválejte válečkem na placku, která má na výšku cca 3 mm. Rozválené těsto posypte lehce moukou, aby se při tvarování nelepilo. K vytvoření těstovin chitarra použijte buď klasický italský
kráječ chittara, nebo moderní strojek na těstoviny. Průřez špaget je obdélníkový. 

Nechte těstoviny chvilku odpočinout a mezitím si připravte sugo. V širší pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte na kostičky nakrájený vepřový bok nebo na kousky rozdrobenou italskou klobásu a vše nechte osmahnout. 

Mezitím do vroucí osolené vody (voda na těstoviny by měla být slaná jako mořská voda, takže solí zde nešetřete) vložte těstoviny a nechte je vařit pouze 2 minuty – jde o pasta fresca, čerstvé těstoviny z vajec, doba vaření je proto velmi krátká. Hotové těstoviny poznáte podle toho, že se vynoří na povrch a plavou na hladině vody. Těstoviny sceďte a vložte do pánve, kde jste si již připravili sugo. Nechte na pár sekund povařit vše dohromady, přidejte lžíci olivového oleje extravergine a přemístěte na talíře. Nakonec nastrouhejte čerstvý lanýž (tartufo). 

Poznámka: na tyto těstoviny nepatří parmazán. Ten totiž pohlcuje i výraznější chuť lanýže.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.