Slaný dort plněný artyčoky a fenyklem

Torta chiusa di carciofi e finocchi
142

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 1 hodina a 30 minut

ingredience

  • 500 g fenyklu
  • 300 g krupice z tvrdé pšenice
  • 110 g sádla
  • 6 artyčoků
  • česnek
  • petrželová nať
  • citrón
  • olivový olej extravergine
  • sůl
  • pepř

postup

Do mísy nasypte mouku, přidejte změklé sádlo, špetku soli, 130 ml vody a promíchejte do hladkého těsta. Překryjte potravinovou fólií a než očistíte zeleninu, nechte odležet. 

Artyčoky očistěte, nakrájejte na tenké plátky a postupně namáčejte do vody s citrónem. Fenykl očistěte a nakrájejte na kousky. 

V pánvi na oleji restujte cca 2–3 minuty fenykl, poté osolte. Stejným způsobem orestuje artyčoky, přidejte stroužek česneku, hrstku nasekané petrželové nati a před koncem vaření osolte. 

Česnek vyjměte a orestovaný fenykl s artyčoky smíchejte, poté přimíchejte nastrouhanou citrónovou kůru a opepřete. 

Z ¾ odleželého těsta na válu vyválejte plát, vložte do dortové formy o ø 18 cm. Poté naplňte zeleninou. 

Ze zbývajícího těsta vyválejte plát o ø 20 cm a naplněný dort jím přiklopte. Okraje dobře utěsněte. 

Dejte péct na 200 °C na 35 minut. Upečený dort nechte cca 10 minut vychladnout, poté z formy vyklopte a teplý či vlažný podávejte.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.