Salát z římské čekanky s mortadelovou pěnou

Insalata di puntarelle con spuma di mortadella
253

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 40 minut + 40 minut odležení

ingredience

  • 500 g římské čekanky
  • 150 g plátků mortadely
  • 100 g měkkého sladkého sýra robiola
  • vyloupané pistáciové oříšky
  • citrón
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej extravergine se sladkou příchutí

postup

Čekanku očistěte – odstraňte vnější střapaté výhonky a vnitřní košťálovitou část. Poté po délce rozřízněte, nakrájejte na tenké nudličky a na 30 minut ponořte do vody s ledem. 

Do mixéru vložte na kousky nakrájenou mortadelu, přidejte lžíci vody a lžíci sýra. Začněte mixovat, poté přidejte další lžíci vody a sýra a mixujte do jemné pěny. Na závěr přidejte zbývající sýr a vařečkou opatrně promíchejte. Pěnu dejte do lednice odležet na 30 minut. 

Čekanku sceďte, případně látkovou utěrkou osušte, zakápněte olejem, osolte, opepřete a zakápněte citrónovou šťávou.

Ochucenou čekanku rozprostřete do servírovacích talířů, přidejte mortadelovou pěnu, posypte pistáciovými
oříšky a s plátky chleba podávejte. 

 

 

TIP LA CUCINA ITALIANA

Střapaté výhonky neboli „odpad“ z čekanky můžete použít pro přípravu polévek nebo je můžete uvařit, zakápnout olejem a citrónovou šťávou a podávat jako přílohu.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.