Restovaná husí játra foie gras

2 456

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 40 minut

ingredience

  • půlka květáku
  • 1 střední cibule
  • 100 ml smetany
  • 100 ml oleje
  • 200 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 100 g másla
  • sůl, pepř
  • 400 g husích nebo kachní jater foie gras
  • 50 g špenátu 
  • 50 g fazolek
  • 50 g hlívy ústřičné
  • špetka hrubé soli

postup

Očištěný květák nakrájejte na kousky. Vložte do pánve na restovanou cibulku, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut, občas promíchejte.

Podlijte vývarem a pod pokličkou poduste do měkka asi 15 minut, přidejte smetanu, svařte téměř do sucha bez pokličky a rozmixujte. Na závěr dosolte a vmíchejte kousek másla na zjemnění.

Hotové pyré nechte stranou. Čerstvá játra nakrájejte na plátky o síle 1,5-2 cm a lehce okořeňte.

Na oleji orestujte 3 minuty hlívu, přidejte fazole a špenát a restujte ještě půl minuty. 

Současně na suchou rozpálenou pánev položte plátky foie gras. Opečte asi minutu, z obou stran. Dvě lžíce pyré dejte na talíř, proložte opečeným kouskem jater a přidejte zeleninu. Zlehka osolte vše hrubou solí nebo přelejte kachní šťávou a ihned podávejte.

 

TIP 

Dobře si vše načasujte a hlavně játra dělejte jako poslední. Pokud vám zelenina trochu vystydne, nic se neděje,
ale studená játra nebudou dobrá.

K opečeným játrům si dejte skleničku lehkého červeného vína, nám teď moc chutná Pinot noir z Vinařství Krásná hora na Slovácku.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.