Rajčata a zelenina na bavorský způsob

62

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 1 hodina a 20 minut + 8 hodin chladnutí

ingredience

• 200 g rajčat • 200 g mrkve • 150 g pórku • 100 ml čerstvé smetany • 100 g žluté papriky • 5 g plátků potravinářské želatiny • 2 středně velké cukety • česnek • chilli papričky • olivový olej extravergine • sůl • pepř

postup

Očištěnou mrkev, cuketu, papriku a pórek nakrájejte na tenké plátky (pokud máte, využijte kráječ mandolína). Poté plátky nakrájejte do tvaru špaget. Mrkev a papriku 2–3 minuty vařte v osolené vodě, poté sceďte a ochlaďte ve studené vodě. Cuketu a pórek též vařte ve vodě cca 1 minutu, ochlaďte a osušte. Ve studené vodě nechte rozpustit želatinu. Rajčata nakrájejte na 4 stroužky, rozmixujte a přes jemné sítko propasírujte, vznikne rajčatová omáčka. 2 lžíce omáčky nalijte do menšího hrnce, ohřejte, poté odstavte a přimíchejte rozpuštěnou želatinu. Nechte vychladnout, poté přimíchejte zbývající rajčatovou šťávu. Ponorným mixérem rozmixujte, přimíchejte 35 ml oleje, osolte a na závěr opepřete. Čerstvou smetanu částečně vyšlehejte, přimíchejte k rajčatové omáčce a opatrně promíchejte. Na 8 hodin dejte do lednice. V pánvi na 80 °C rozpalte 50 ml oleje a přidejte lehce stlačený stroužek česneku. Odstavte a v pánvi nechte vychladnout. Chilli papričky nakrájejte na jemno, množství dle vaší chuti. Zeleninové špagety zakápnete česnekovým olejem, posypte chilli papričkami a trochu osolte. Dejte do servírovacích talířů, přidejte bavorskou ochucenou rajčato-smetanovou kouli a podávejte.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.