Pusinkový koláč s jahodovým krémem

321

 náročnost: snadné
 počet porcí: 6
 doba přípravy: cca 1 hodina a 20 minut + 45 minut na odležení

ingredience

• 125 g hladké mouky • 125 g másla • 125 g krupicového cukru • 100 g jahod • 75 g moučkového cukru • 3 g potravinářské želatiny v plátech • 2 vejce • 2 bílky • 1 žloutek • citrón • kukuřičný škrob • sůl

postup

LINECKÉ TĚSTO. Zpracujte mouku se 75 g másla, přidejte 50 g krupicového cukru, špetku soli a žloutek a zpracujte těsto krátce, dokud nebude hladké. Nechte ho odležet zakryté v lednici 30 minut. KRÉM. Namočte želatinu do vody. Rozmixujte jahody se 75 g krupicového cukru, šťávou a nastrouhanou kůrou z poloviny citrónu. Rozmixovanou směs dejte do hrnce, přidejte 2 vejce a rozmíchejte metličkou. Krém povařte ve vodní lázni za stálého míchání metličkou 2–3 minuty, dokud nedosáhnete 82 °C. Zhasněte oheň a přidejte do krému vymačkanou želatinu a 50 g másla nakrájeného na kousky. Dobře promíchejte, aby se rozpustilo jak máslo, tak i želatina. Pak nalijte krém do mísy a nechte ho přikrytý vychladnout. Vyválejte plát z lineckého těsta a pokryjte jím dno a steny nízké dortové formy (ø 20 cm). Dejte péct na 15–17 minut při 170 °C. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. PUSINKY. Vyšlehejte 2 bílky, a jakmile z nich bude hustý sníh, přidejte prosátý moučkový cukr a 2,5 g kukuřičného škrobu. Pokračujte ve šlehání, dokud nebudete mít pevný, nadýchaný a lesklý sníh. Naneste krém na upečené linecké těsto. Vyšlehaný sníh naplňte do cukrářského pytlíku s vroubkovanou špičkou a nastříkejte na koláč pusinky sněhu. Dejte do trouby pod gril na 4–5 minut. Koláč podávejte vychladlý.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.