Polentové noky se špenátem a liškami

457

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 1 hodina a 15 minut

ingredience

• 500 g očištěného čerstvého špenátu • 500 g lišek • 300 ml mléka • 200 g bílé kukuřičné mouky • 150 g měkkého sýra • 2 šalotky ( 50 g) • 50 ml suchého bílého vína • máslo • kukuřičný škrob • strouhaný parmazán • krupicového cukr • olivový olej • sůl • pepř

postup

Dejte vařit 1 litr osolené vody a postupně do vody přimíchejte bílou kukuřičnou mouku, za stálého míchání vařte cca 30–35 minut, tak aby se mouka nepřipálila. Ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru spařte špenát. Nechte vařit cca 3 minuty, poté sceďte a dejte do mísy s vodou a ledem. Znovu sceďte, dobře vymačkejte a rozmixujte do hladkého krému. Šalotku oloupejte, nakrájejte na kousky, dejte do hrnce, přidejte 40 g másla, 50 ml oleje, 50 ml bílého vína, osolte, opepřete a cca 25 minut vařte. Poté pomocí ponorného mixéru rozmixujte a omáčku rozdělte na 2 poloviny. Lišky očistěte a nakrájejte na kousky, osušte a ve vlažné pánvi s ½ omáčky vařte cca 5 minut, osolte a opepřete. Do připravené polenty přimíchejte druhou ½ omáčky, přidejte 30 g strouhaného sýra, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přimíchejte špenátový krém. Dle chuti osolte a opepřete. Ze špenátové polenty tvarujte vlhkými prsty nebo naběračkou na zmrzlinu noky. Dejte je na plech na pečicí papír. Posypte strouhaným parmazánem a dejte péct na 190 °C na 5 minut. Dejte vařit mléko a mezitím nakrájejte měkký sýr na kousky. Na sýr nasypte 6 g kukuřičného škrobu. Vložte do horkého mléka a rozmíchejte do hladkého krému. Podávejte polentové noky se sýrovou omáčkou a liškami.   TIP LA CUCINA ITALIANA Lišky, kterým se také někdy říká kuřátka, jsou velmi oblíbené houby a objevují se mezi prvními. První rostou již v létě, ale chutnější jsou ty, které rostou až pozdě na podzim. Jsou tuhé a masité s lehce ovocnou příchutí.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.