


ingredience
- 320 g těstovin penne
- 4 artyčoky
- 1 šalotka
- strouhaný parmazán
- citrón
- olivový olej extravergine
- sůl
- pepř
postup
Oloupejte artyčoky a ponechte si měkkou část z poloviny odpadu. Nechte artyčoky ponořené ve vodě s citrónem, aby nezhnědly.
Dejte odložený odpad z artyčoků do tlakového hrnce s 1 litrem vody a špetkou soli. Vařte 5 minut od momentu, kdy začne hrnec syčet (vývar).
Nasekejte šalotku.
Nakrájejte najemno artyčoky.
Orestujte šalotku ve větším kastrolu se 2 lžícemi oleje 1 minutu, pak přidejte artyčoky a restujte další minutu. Přidejte penne a zalijte přefiltrovaným vývarem. Přiveďte k varu a vařte těstoviny jako rizoto, přilévejte podle potřeby vývar.
Ochuťte těstoviny 6 lžícemi strouhaného parmazánu a šťávou z cca půlky citrónu (množství dle chuti). Dochuťte špetkou pepře a ihned podávejte.
TIP LA CUCINA ITALIANA
Je třeba být opatrní při odhadování množství použitého odpadu z artyčoků na vývar. V případě, že byste jich dali moc, chuť vývaru bude příliš silná a hořká.
Doporučený postup
Očistěte artyčoky a udělejte vývar z jejich odpadu. Začněte vařit těstoviny a mezitím orestujte pórky a kuřecí prsa. Nakonec připravte aromatický krém z Robioly.