Pečená perlička s kedlubnovým pyré

538

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 2 hodiny a 30 minut

ingredience

  • 1 celá perlička
  • sůl, pepř
  • 4 větší kedlubny
  • 100 ml smetany
  • 250 g másla
  • 300 g zeleniny (bílá ředkev, chřest, hrášek, pok-choi)
  • 50 ml olivového oleje

postup

Tuto lehkou jarní kombinaci si můžete udělat s perličkou, ale také s jinou oblíbenou drůbeží – kuře, krůta, kachna, kohout a podobně. Důležité bude kedlubnové pyré a spousta zeleniny. Upečte drůbež tak, jak vám nejvíc chutná – třeba v celku v troubě jen se solí, pepřem a bylinkami, nebo ji rozdělte a stehna konfitujte v másle nebo sádle a prsa upečte na pánvi a v troubě. Konfitování se nebojte, i když to slovo zní dost přísně. Vlastně jen děláte maso v sádle nebo šťávě. Tak například stehna z perličky nebo kuřete můžete konfitovat v másle. 

Stehna ideálně osolte a opepřete, vložte do misky, posypte pár kousky bobkového listu, nakrájeným česnekem a zakrytá nechte v lednici přes noc. Pak do rendlíku dejte máslo a stehna, dokud je máslo ještě vlažné, pak přiveďte k varu – musí to jen lehce bublat – a pomalu nechte vařit do měkka asi 1,5 hodiny. To samé můžete udělat případně se sádlem místo másla  a dokonce i s olivovým olejem.

My k tomu rádi pijeme dobrý rakouský veltlín ze starých vinic od rodiny Taubenschuss z Poysdorfu, ale pokud máte i jiný oblíbený z Moravy nebo Rakouska, určitě nezklame.

KEDLUBNOVÉ PYRÉ
Nakrájenou kedlubnu vařte v osolené vodě do měkka, částečně sceďte, aby nám zůstal tak centimetr vody, přidejte trošku smetany, povařte a rozmixujte. Nasládlé pyré zjemněte máslem a podávejte s drůbeží a restovanou zeleninou – tu jen krátce povařte ve slané vodě a pak lehce restujte s kapkou olivového oleje na pánvi těsně před podáváním. 

 

TIP PRO ZDATNÉ


Ve chvíli, kdy máte vše připraveno, opečte na suché pánvi kousek foie gras a položte jej na maso, dáte tím jídlu ještě další směr.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.