Obrácená měkká focaccia

Focaccia soffice e rovescita
461

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 8
 doba přípravy: 1 hodina a 15 minut + 1 hodina a 10 minut na vykynutí

ingredience

  • 450 g hladké celozrnné mouky (a trochu navíc)
  • 350 ml mléka
  • 250 g růžiček římské brokolice
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g růžiček fialového květáku
  • 80 g sýra brie
  • 12 g droždí
  • třtinový cukr
  • bobkový list
  • máslo
  • olivový olej extravergine
  • sůl

postup

Do vlažného mléka přidejte lžičku třtinového cukru a rozdrobené droždí, dobře promíchejte, aby se dokonale rozpustilo. Mouku nasypte na hromádku na vál nebo je dejte do misky hnětače na přípravu těsta.

Vlažné mléko nalijte na mouky a začněte zadělávat; po chvilce přidejte 10 g soli a vytvořte z těsta kouli. Lehce vytřete misku olejem, dovnitř vložte kouli z těsta, přikryjte misku vlhkým plátnem a nechte 40 minut kynout na vlahém místě. 

Omyjte růžičkovou kapustu. 

Vařte 3 minuty růžičky římské brokolice ve vroucí vodě se 2 bobkovými listy, potom přidejte růžičky fialového květáku a po 5 minutách sceďte. Ve stejné vodě vařte 8 minut také růžičkovou kapustu. 

Vymažte máslem kulatou formu na dort (Ø 30 cm), vyložte ji pečicím papírem, znovu vymažte máslem a vysypejte trochou celozrnné mouky; rozprostřete rovnoměrně po dně všechny růžičky a růžičkovou kapustu. 

Vyjměte těsto z mísy a opatrně je rukama vytáhněte tak, abyste vytvořili kruh o něco větší, než je forma. Těsto položte na zeleninu a zahněte okraj a nechte přikryté látkou, která se nesmí dotýkat těsta. Takto nechte kynout dalších 30 minut.

Vložte focaccii do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut. Vyjměte z trouby, nechte pomalu vychladnout,
otočte a dokončete ozdobením sýrem brie nakrájeným na kousíčky. Ihned servírujte focaccii rozkrájenou na plátky.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.