Nadýchaný mrkvový moučník

Chiffon cake alla carota
1 237

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 8-10
 doba přípravy: 1 hodina + 1 hodina na vychladnutí

ingredience

  • 120 g mrkvové šťávy
  • 110 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 5 g kypřicího prášku do pečiva
  • 6 bílků
  • 5 žloutků
  • slunečnicový olej
  • sůl

postup

Vyšlehejte žloutky s 30 g cukru, přidejte mrkvovou šťávu a vzniklou směs ušlehejte metlou ve vodní lázni. Vznikne krém sabayon. 

Ušlehejte tuhý sníh z bílků se 70 g cukru. Opatrně ho smíchejte s krémem sabayon. 

Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem, 4 g soli, kypřícím práškem do pečiva a prosejte vzniklou směs do krému sabayon, který nepřestávejte míchat. Přilijte také 70 ml oleje a jemně míchejte směrem odspoda nahoru, aby vám těsto  nespadlo. 

Vymastěte olejem dno formy ve tvaru prstence o ø 22 cm s otevíracím krajem. Forma by neměla mít nepřilnavý povrch. 

Vložte do středové části trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 20 minut. 

Vyzkoušejte špejlí, kterou zapíchnete do těsta, zda už je upečené. Špejle by měla zůstat suchá. Vyndejte formu z trouby, otočte ji vzhůru nohama a navlékněte ji na skleněnou láhev plnou vody; v této poloze nechte moučník vychladnout. Když bude forma takto “zavěšená” hlavou dolů, těsto se nesrazí. 

Vyjměte moučník z formy a podávejte ho ozdobený vyšlehanou šlehačkou, kterou jste lehce osladili a ovoněli nastrouhanou pomerančovou kůrou. 

 

TIP LA CUCINA ITALIANA


120 ml mrkvové šťávy (dá se koupit už hotová) získáte odšťavněním 300 g oškrábané mrkve v odšťavňovači. Pokud použijete formu s nepřilnavým povrchem, nepotírejte ji olejem – až ji budete otáčet kvůli chladnutí, moučník by z ní vypadl.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.