Mušle, broskve a ředkvičky

510

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 50 minut + 1 hodina na odpočinutí

ingredience

• 1 kg slávek • 1 kg zaděnek hladkých • 1 kg telínek lesklých • 100 g šalotky • 8 ředkviček • 4 ploché broskve • bílý vinný ocet • limetka • krupicový cukr • olivový olej extravergine • sůl • pepř

postup

Ve dvou různých miskách se slanou vodou namočte odděleně 1 hodinu zaděnky a telínky, aby se z nich odplavily nečistoty. Ředkvičky překrájejte na poloviny. Uveďte do varu 500 ml vody se lžící octa, menší lžičkou cukru a menší lžičkou soli. Povařte v ní 6–7 minut ředkvičky, poté je stáhněte z plotny a ve stejné vodě nechte vychladnout. Broskve rozpulte, odstraňte pecku, překrájejte na čtvrtky, vložte do mísy a nechte je marinovat v limetkové šťávě s nastrouhanou kůrou a lžičkou cukru cca 30 minut. Omyjte slávky a pečlivě vydrhněte škeble kartáčkem, nebo je oškrábejte nožem, abyste je zbavili odolné nečistoty (použijte starý nůž, protože čepel se může škrábáním poškodit). Oloupejte a na drobno nasekejte šalotku a nechte ji 5 minut na široké pánvi orestovat na oleji. Poté přilijte vodu, ve které se vařily ředkvičky, marinádu z broskví a nechte 5 minut redukovat. Do pánve přidejte slávky a zaděnky a po několika minutách i telínky a duste pod pokličkou 2–3 minuty. Směs rozdělte do hlubokých talířů, doplňte marinovanými broskvemi, ředkvičkami a dochuťte trochou oleje a pepře. Dle libosti můžete ozdobit lístky máty.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.