Mořský jazyk na zeleném másle s citrusovou omáčkou

Sogliola al burro verde con salsa di mapo
298

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 1 hodina a 20 minut

ingredience

  • 1,2 kg nebo 4 mořské jazyky
  • 150 g másla
  • 20 g petrželové nati
  • 20 g kerblíku
  • 4 citrusy mapo
  • sůl

postup

V horké lehce osolené vodě cca 1 minutu spařte petrželovou nať a kerblík. Sceďte, v ledové vodě zchlaďte, na jemno nasekejte, odstraňte stonky a rozmixujte. 

Poté dobře promíchejte bylinky se změklým máslem, vytvarujte váleček, dejte do potravinové fólie a cca na 1 hodinu dejte do lednice. Vznikne bylinkové máslo. 

Odstraňte kůži z ryby, začněte od ocasu a jedním tahem směrem k hlavě kůži  stáhněte. 

Ve větší pánvi rozehřejte ½ bylinkového másla, vložte rybu a opečte cca 2–3 minuty z každé strany. 

Kůru z citrusů nastrouhejte a ze dvou z nich vymačkejte šťávu. 

Šťávu z citrusů nelijte do pánve a vařte cca 5–8 minut. Poté přidejte nastrouhanou kůru, odstavte a osolte. Vznikne omáčka.

Opečený jazyk dejte na servírovací talíř, přidejte kousky zbylého másla, přelijte omáčkou a ozdobte zbývajícími
citrusy. 

 

TIP LA CUCINA ITALIANA 

Původ citrusů mapo vznikl zkřížením mandarinky Avana a grepu Duncan. Plody mají velmi tenkou slupku, která během zrání zůstává zelená. Vnitřní šťavnatá část má žluto-pomerančovou barvu a její chuť je příjemně kyselá. 

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.