Mattonella s bavorským krémem z bílého sýru

Mattonella di bavarese al formaggio bianco
202

 náročnost: pro experty
 počet porcí: 12
 doba přípravy: 1 hodina a 10 minut + 6 hodin vychladnutí

ingredience

  • 400 ml čerstvé smetany
  • 145 g krupicového cukru
  • 125 g lučiny
  • 120 g sýra ricotta
  • 110 g hladké mouky
  • 100 g čokolády na vaření
  • 80 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru
  • 12 g plátků želatiny
  • 2 vejce
  • sůl
  • máslo
  • likér Grand Marnier nebo jiný dle libosti

postup

V míse smíchejte vejce, 75 g krupicového cukru, přidejte špetku soli a míchejte, než vznikne pěna. Poté zlehka vmíchejte mouku, vznikne piškotové těsto. 

Na pečicí papír nakreslete 2 stejně velké obdélníky o velikosti 22,5 x 8,5 cm. Papír s obdélníky dejte na plech směrem dolů, aby se náčrt těsta nedotýkal, a potřete máslem. Připravené piškotové těsto dejte do cukrářského pytlíku a těstem o výšce 2 cm vyplňte načrtnuté obdélníky. Dejte péct na 180 °C na 12 minut. Upečené korpusy nechte vychladnout. 

Želatinu namočte do vody. V míse smíchejte ricottu, mascarpone, lučinu, přidejte 70 g moučkového cukru a míchejte doté doby, než se cukr rozpustí a vznikne hladká sýrová směs. 

Z čerstvé smetany a moučkového cukru ušlehejte šlehačku. Čokoládu rozehřejte. Želatinu sceďte, dejte do hrnce, přilijte lžíci likéru a nechte rozpustit. Želatinu přimíchejte do sýrové směsi a šlehačem vše dobře promíchejte. Poté zlehka vmíchejte připravenou šlehačku, vznikne bavorský krém. 

Obdélníkovou formu vyložte potravinovou fólií, naplňte vrstvou bavorského krému, přiklopte korpusem, potřete vrstvou bavorského krému, pokapejte trochou rozehřáté čokolády a pomocí špachtle rozetřete a přiklopte další vrstvou korpusu. 

Takto připravenou bavorskou terinku zabalte potravinovou fólií a na cca 6 hodin dejte do lednice. Na závěr dezert ozdobte dle libosti hroznovým vínem, lístky růží a pokapejte zbylou čokoládou.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.