• 500 g čerstvého filetu z tuňáka bez kůže
• 150 g cukru
• 150 g jemné soli
• 60 ml portského vína
• 6 fíků
• 6 celých jader vlašských ořechů
• polníček
• máslo
• olivový olej extravergine
postup
V míse smíchejte sůl s cukrem a nasypte polovinu směsi na plech, zakápněte polovinou portského vína a na směs rozprostřete tuňákové filety. Filety posypte druhou polovinou soli, cukru a portského, překryjte pečicím papírem, zabalte potravinovou fólií a cca 12 hodin nechte v lednici marinovat. Poté steaky rychle opláchněte, aby se marináda odstranila, a kuchyňskou utěrkou je osušte. Filety nakrájejte na tenké plátky, každý o tloušťce
maximálně 4 mm.
V míse smíchejte 4 lžíce oleje, lžíci portského vína a špetku soli.
Fíky oloupejte a po jejich délce překrojte na polovinu. V teflonové pánvi na trošce másla fíky z vnitřní strany cca 1–2 minuty restujte. Odstavte a osolte.
Polníček přelijte připravenou zálivkou z portského vína a přidejte na větší kousky nasekané vlašské ořechy.
Tuňákové plátky dejte do servírovacích talířů, přidejte ochucený polníček a přidejte restované fíky.