Marinované makrely, rosol z modrého curacaa a slanorožec

217

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 50 minut + 2 hodiny marinování

ingredience

• 800 g makrel (nebo 400 g očištěných filetů) • 300 g slanorožce • 8 g plátkové želatiny • likér Blue Curacao • krupicový cukr • citrón • olivový olej extravergine • sůl

postup

Makrely očistěte, nařezejte z nich filety, opláchněte je pod vodou a osušte papírovými utěrkami. Dno široké zapékací mísy posypte cukrem a solí a vložte do ní filety z makrely kůží nahoru, přiměřeně zasypte solí a cukrem a nechte je marinovat 2 hodiny v ledničce. Cukru použijte o 1% víc než soli. Slanorožec opláchněte a odstraňte poškozené a příliš silné stonky. Želatinu nechte změknout ve studené vodě. Slanorožec dejte spařit na 1 minutu do horké neosolené vody, vyndejte ho pomocí děrované naběračky a vložte do vody s ledem. Do misky vlijte 200 ml vody, ve které se vařil slanorožec a která je ještě vroucí, a vmíchejte do ní šálek modrého curacaa a vymačkanou želatinu. Dejte na cca 1 hodinu ztuhnout do lednice. Filety z makrely opláchněte a každý z nich nakrájejte na 3 kosoúhelníky, restujte je 2–3 minuty na pánvi na troše oleje masitou částí dolů. Slanorožec ochuťte šťávou z poloviny citrónu a trochou oleje, rozložte jej na talíře a na něj položte filety makrely. Každý z nich ozdobte malou lžičkou modrého rosolu.   TIP LA CUCINA ITALIANA Slanorožec, kterému se také říká mořský chřest, je dužnatá rostlina rostoucí na vlhkých plážích. Je křupavá, má svěží chuť moře a konzumuje se buď syrová, ochucená olejem a citrónem, nebo lehce orestovaná na pánvi. Dá se koupit v létě v prodejnách ryb.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.