Květ s hroznovým vínem

Fiore all'uva
541

 náročnost: velmi obtížné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: cca 2 hodiny + 30 minut na odležení

ingredience

  • 770 g tmavého hroznového vína
  • 600 g hladké mouky
  • 190 g mléka + trochu navíc
  • 185 g krupicového cukru
  • 45 g másla
  • 5 g čerstvého droždí
  • 1 žloutek
  • sůl

postup

Smíchejte mouku s 35 g cukru. Rozpusťte droždí v mléce a přidejte je k mouce spolu s 2 vejci a špetkou soli. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Zpracujte na stejnorodé těsto, pak ho nechte kynout přikryté cca 1 hodinu. Dejte do hrnce kuličky hroznového vína se 150 g cukru a vařte cca 50 minut. Nakonec hrozny rozmixujte a pyré přepasírujte přes síto. Rozdělte těsto na 4 části. Rozválejte je na pláty silné cca 2 mm a pomocí talíře vykrojte 4 kola o ø 26 cm. Kola těsta naskládejte na sebe na plech pokrytý pečicím papírem – každé kolo vždy pomažte pyré z hroznového vína a položte na něj další. Postavte doprostřed koláče sklenici (ø 6,5 cm). Okolo středu rozkrájejte koláč na 16 dílů. Každý díl 2x zatočte a vždy dva spojte okraji k sobě. Takto vytvoříte 8 okvětních lístků. Nechte koláč kynout 30 minut, pak potřete vyšlehaným vejcem s 1 lžící mléka a dejte péct 18–20 minut při 180 °C.   TIP LA CUCINA ITALIANA  Místo klasického tmavého hroznového vína můžete použít odrůdu zvanou uva fragola, která je aromatičtější. Nevíte si rady, jak vytvořit květ? Pomůže vám naše kuchařská škola s návodem krok za krokem!

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.