Kroupy a hrášek s citrónem a křupavým chlebem

323

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4-6
 doba přípravy: 45 minut

ingredience

• 250 g vyloupaného mladého hrášku • 250 g krup • 50 g domácího chleba • citrón • máta • olivový olej extravergine • sůl • pepř

postup

Kroupy propláchněte a v osolené vodě vařte cca 25–30 minut, pokud máte kroupy raději měkčí, vařte o několik minut déle. Uvařené kroupy sceďte, zakápněte olejem, rozprostřete na tác a nechte vychladnout. Hrášek ponořte do malého množství vody, lehce osolte a vařte cca 8–10 minut. Sceďte a pod tekoucí vodou nechte vychladnout. Z chleba odkrojte kůrku a střídku nakrájejte na malé kostičky. Pánev rozpalte, přidejte olej, přimíchejte nakrájené kousky chleba a pečte, než budou kousky zlatavě křupavé. Poté odstavte. Do mísy vymačkejte šťávu z ½ citrónu, přimíchejte 3 lžíce oleje, osolte a opepřete. Vychladlé kroupy dejte do mísy, přidejte citrónovou směs, přimíchejte hrášek, několik nalámaných lístků máty a nastrouhanou citrónovou kůru z ½ citrónu. Promíchejte a navrch posypte křupavými kousky chleba, dle libosti ozdobte lístky máty a podávejte.   TIP LA CUCINA ITALIANA Pokud chcete přidat více citrónové směsi, tak dodržte poměr 3 díly oleje ku 1 dílu citrónové šťávy.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.