Kroucený meruňkový závin

Girelle di strudel all'albicocca
317

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 1 hodina + 2 hodiny kynutí

ingredience

  • 250 g jablek Golden
  • 180 g speciální mouky na pizzu
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 g másla
  • 40 ml mléka
  • 4 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • griotka
  • maliny
  • sušenky
  • sůl

postup

Do mísy nasypte mouku, přidejte máslo, vejce, droždí, mléko, špetku soli a propracujte do hladkého těsta. Prázdný hrnec zahřejte, přiklopte jím těsto a cca 30 minut nechte kynout. Meruňky nakrájejte na menší kousky, dejte do mísy a přilijte 3–4 lžíce griotky. Jablka oloupejte, nakrájejte též na kousky a přidejte k meruňkám. 

Těsto rozprostřete na moukou posypaný vál a vyválejte obdélníkový plát o výšce 2 mm. Těsto posypte směsí ovoce, na kratší stranu těsta přidejte do jedné řady několik malin, těsto postupně rolujte, než se maliny dobře schovají. Z těsta postupně zabalte tenké záviny, které jednotlivě zatočte do šneka. Stejným způsobem opakujte, tak aby vznikly další 3 zatočené záviny.

Připravené 4 formičky o ø 10 cm potřete máslem a vysypte na kousky nalámanými sušenkami amaretti. Poté s pomocí lopatky položte připravené kroucené záviny, potřete rozpuštěným máslem a cca 2 hodiny nechte kynout. Dejte péct na 170 °C na 15 minut. 

 

TIP LA CUCINA ITALIANA 

Pro přípravu těsta pro kroucený štrúdl je dostačující váleček na těsto, tloušťka těsta není tak tenká, jako při přípravě tradičního závinu, kdy se těsto rukama roztahuje, než je skoro průhledné.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.