Krém z korýšů s hříbky a černým lanýžem

367

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 1 hodina a 40 minut

ingredience

• 1,4 kg rajčat • 800 g garnátů • 150 ml čerstvé smetany • 120 g fenyklu • 80 g čerstvých hříbků • 1 šalotka • černý lanýž • máslo • suché bílé víno • česnek • koňak • fenyklová semínka • rajčatový protlak • olivový olej extravergine • hrubá a jemná sůl

postup

Vrchní část rajčat nařízněte do tvaru kříže, v horké vodě spařte cca 1 minutu, oloupejte, odstraňte semínka a na jemno nasekejte. Garnáty očistěte a hlavy uchovejte na později. Fenykl a šalotku na jemno nakrájejte. Do rozpálené pánve nalijte trochu oleje, nasypte trochu hrubé soli, přidejte hlavy z garnátů a za stálého míchání zprudka orestujte, taky aby pustily šťávu. Po 5 minutách přidejte 20 g másla, šalotku, stroužek česneku, fenykl a lžičku fenyklových semínek. Po dalších 5 minutách přimíchejte nakrájená rajčata, lžíci rajčatového protlaku a 30 g na kousky nakrájených hříbků. Poté přilijte 2 lžíce koňaku, sklenici bílého vína, 300 ml vody (vše musí být ponořené) a na mírném ohni vařte cca 30 minut. Pořádně několikrát promíchejte a přes cedník propasírujte. Přilijte smetanu a nechte vařit cca 30 minut. Krém by se měl asi o polovinu obsahu zredukovat. Poté znovu přefiltrujte přes jemnější cedník a nechte vychladnout. V pánvi na rozpáleném oleji orestujte garnáty, cca 2 minuty. Poté krevety vyjměte a do stejné pánve nalijte znovu trochu oleje, přidejte zbývající nakrájené hříbky a zprudka restujte cca 3 minuty. Dle chuti osolte. Vlažný krém servírujte do talířů, přidejte garnáty, hříbky a podávejte posypané hoblinami černého lanýže.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.