Králík, švestky a olivy

203

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 6
 doba přípravy: cca 1 hodina a 40 minut

ingredience

• 1 vykuchaný králík (1,7 kg) • 300 g blum nebo švestek • 150 g zelených a černých oliv • 50 g šalotky • 1 stonek řapíkatého celeru • 1 středně velká mrkev • 1 malá cibule • bobkový list • bílé suché víno • olivový olej extravergine • sůl • pepř

postup

Nakrájejte králíka na kousky: odstraňte hlavu a tuk. Odřežte přední i zadní nohy a rozdělte na 4 kousky trup. Dejte do hrnce hlavu a ostatní odřezky, zalijte 2 litry studené vody, přidejte bobkový list, celer, mrkev a cibuli, nakrájené na kousky. Přiveďte k varu, osolte a duste přikryté 30–40 minut na středně silném ohni. Na konci vaření získaný vývar přeceďte. V hrnci se 2–3 lžícemi oleje orestujte na prudkém ohni ze všech stran kousky králíka. Osolte. Nakrájejte nahrubo šalotku a přidejte ji k masu, promíchejte a přidejte i olivy. Podlijte vše sklenicí bílého vína, nechte ho vyvařit na prudkém ohni, pak opepřete a zalijte do tří čtvrtin přecezeným vývarem. Ztlumte oheň, přikryjte hrnec pokličkou a vařte dalších 40 minut. Pak přidejte švestky nakrájené na měsíčky a promíchejte. Použijete-li blumy, ihned stáhněte z ohně. Jestli použijete švestky, pevnější, vařte další minutu. Nechte odpočinout 5 minut přikryté a pak podávejte.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.