Králičí roláda na letní způsob

234

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 1 hodina a 40 minut

ingredience

• 1 vykostěný králík s játry (o váze 1,2 kg) • 180 g mletého telecího masa • 170 g mrkve • 10 vypeckovaných suchých švestek • 4 cibulky • 4 jablka • majoránka • tymián • petrželová nať • máta • jablečný cider • pomerančová kůra • citrón • olivový olej extravergine • sůl • pepř

postup

Nasekejte na jemno bylinky – větší snítku čerstvého tymiánu, majoránky, petrželovou nať a mátu. Přidejte 4 kousky pomerančové kůry a sušené švestky. Vše smíchejte s telecím masem, osolte, opepřete a míchejte, dokud nevznikne jednotná hmota. Nakrájejte králičí játra na plátky. Rozprostřete nádivku na vykostěného králíka rozloženého do obdélníku o rozměrech cca 40 x 15 cm. Podél středové části položte plátky jater. Uzavřete okraje kratších stran směrem dovnitř, pak vše srolujte po té delší straně a upevněte kuchyňským motouzem. Omyjte jablka a oloupejte. Ponechte si slupku s tlustší částí dužiny. Nakrájejte dužinu z jablka na měsíčky a pokropte citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Očistěte mrkev a nakrájejte ji na kolečka. Očistěte také cibuli a podélně rozdělte na polovinu. Položte králíka na plech vymazaný olejem a namažte olejem také samotného králíka. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 15 minut, pak vyndejte z trouby a přidejte mrkev, cibuli a jablečné slupky. Pokropte 2 skleničkami jablečného vína a znovu vložte do trouby na 180 °C a pečte 30 minut. Přidejte měsíčky jablek, další skleničku cidru a pokračujte v pečení ještě dalších 10 minut. Vyndejte z trouby, nechte lehce vychladit, odstraňte kuchyňský motouz a podávejte pečeného králíka nakrájeného na plátky i s přílohou.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.