


ingredience
Mandlový krém
- 500 ml mléka
- 100 g mletých mandlí
- 80 g cukru
- 60 g mouky
- 4 žloutky
Dortíčky
- 150 g mouky
- 125 ml kávy espresso
- 50 g másla
- 40 g cukru
- 4 vejce
- arašídový olej
- sůl
postup
Mandlový krém
Přiveďte k varu mléko s mandlemi a odstavte z ohně. Vyšlehejte žloutky s cukrem a moukou a přidejte do nich teplé mléko s mandlemi a pořádně přitom vznikající směs šlehejte, aby se nevytvořily hrudky. Dejte na oheň, a když se začne hmota vařit, ztlumte plamen a za stálého míchání vařte 4–5 minut. Vypněte a nechte hodinu chladnout.
Dortíčky
Přiveďte k varu 125 ml vody smíchanou s kávou espresso, cukrem a máslem. Pomalu přisypávejte mouku se špetkou soli a stále míchejte. Když směs zhoustne a začne se odlepovat při míchání od stěn hrnce, vypněte oheň a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pak přidávejte vejce, jedno po druhém. Další vždy přidejte až ve chvíli, kdy směs kompletně absorbovala to předchozí.
Zahřejte dostatečně olej a ze směsi v něm usmažte koblížky – do oleje vhazujte jednotlivé kousky o velikosti vlašského ořechu; po 30 sekundách propíchněte každý koblížek špičkou nože. Usmažené koblížky po 3–4 minutách vyndejte a nechte okapat na kuchyňském papíru. Cukrářským sáčkem s hladkou špičkou je naplňte mandlovým krémem.