Kávové dortíčky s mandlovým krémem

Tortelli al caffè con crema alle mandorle
452

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 10
 doba přípravy: 1 hodina + 1 hodina na vychladnutí

ingredience

Mandlový krém

  • 500 ml mléka
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g cukru
  • 60 g mouky
  • 4 žloutky

Dortíčky

  • 150 g mouky
  • 125 ml kávy espresso
  • 50 g másla
  • 40 g cukru
  • 4 vejce
  • arašídový olej
  • sůl

postup

Mandlový krém

Přiveďte k varu mléko s mandlemi a odstavte z ohně. Vyšlehejte žloutky s cukrem a moukou a přidejte do nich teplé mléko s mandlemi a pořádně přitom vznikající směs šlehejte, aby se nevytvořily hrudky. Dejte na oheň, a když se začne hmota vařit, ztlumte plamen a za stálého míchání vařte 4–5 minut. Vypněte a nechte hodinu chladnout.

Dortíčky 

Přiveďte k varu 125 ml vody smíchanou s kávou espresso, cukrem a máslem. Pomalu přisypávejte mouku se špetkou soli a stále míchejte. Když směs zhoustne a začne se odlepovat při míchání od stěn hrnce, vypněte oheň a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pak přidávejte vejce, jedno po druhém. Další vždy přidejte až ve chvíli, kdy směs kompletně absorbovala to předchozí. 

Zahřejte dostatečně olej a ze směsi v něm usmažte koblížky – do oleje vhazujte jednotlivé kousky o velikosti vlašského ořechu; po 30 sekundách propíchněte každý koblížek špičkou nože. Usmažené koblížky po 3–4 minutách vyndejte a nechte okapat na kuchyňském papíru. Cukrářským sáčkem s hladkou špičkou je naplňte mandlovým krémem.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.