Katalánský krém s rozmarýnem

388

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: cca 40 minut

ingredience

• 500 g mléka • 100 g krupicového cukru • 20 g kukuřičného škrobu • 4 žloutky • 1 větvička rozmarýnu dlouhá 15 cm • 1 jablko • citrón • třtinový cukr • práškový cukr

postup

Zahřejte mléko s rozmarýnem a citrónovou kůrou. Jakmile dosáhne varu, zhasněte oheň a nechte louhovat 10 minut. Smíchejte žloutky s krupicovým cukrem a kukuřičným škrobem. Přilijte přefiltrované mléko a dejte vařit za stálého míchání, dokud krém nebude obalovat lžíci (nebo pro ty, kteří využívají teploměr – dokud nedosáhne 82 °C). Rozdělte krém do 4 mističek a nechte vychladnout. Okrájejte jablko, odstraňte z něho jadřinec a nakrájejte ho na tenké plátky. Naaranžujte je do tvaru vějíře na plech pokrytý pečicím papírem. Posypejte pořádně práškovým cukrem a troškou třtinového cukru a dejte do trouby pod gril na 5 minut při 200 °C. Posypte krém větším množstvím třtinového cukru a zkaramelizujte ho cca 1 minutu plynovou flambovací pistolí, nebo ho dejte na chviličku do trouby pod gril. Doplňte jablky a ihned podávejte.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.