Jehněčí karé v krustě z jihotyrolského chleba se zelím a třemi druhy kmínu

Carré di agnello in crosta di schüttelbrot su cavolo ai tre cumini
385

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 50 minut

ingredience

  • 600 g jehněčího karé
  • 180 g másla
  • 60 g jihotyrolského anýzového chleba (Schüttelbrot)
  • 1 menší bílé zelí
  • olivový olej extravergine
  • římský kmín
  • černý kmín
  • divoký kmín
  • tymián
  • sůl
  • pepř

postup

Do rozpálené pánve nalijte 2 lžíce oleje, přidejte na ½ překrojené jehněčí karé a ze všech stran do zlatova opečte. Poté přendejte na plech a dejte péct na 160 °C na 7–9 minut. 

Listy očištěného zelí nakrájejte na kosočtverce, osolte, opepřete a v pánvi na 2 lžících oleje a 30 g másla na mírném ohni  restujte 6–8 minut. Před koncem vaření přidejte 1 lžíci všech tří smíchaných kmínů. V míse smíchejte zbývající změklé máslo a rozemletý chléb. Přidejte špetku  drceného tymiánu a dobře promíchejte. 

Upečené jehněčí karé vyjměte z trouby, přiklopte alobalem a cca 4–5 minut nechte odpočinout. Poté alobal odstraňte, osolte, přelijte máslo-chlebovým krémem, dejte pod gril a nechte do zlatova zapéct. 

Jehněčí karé nakrájejte na plátky, každý se 2 žebry, dejte na servírovací talíř na připravené zelí, přelijte vypečenou šťávou a podávejte. 

 

ŠÉFKUCHAŘ DOPORUČUJE: 

Doslovný překlad Schüttelbrot je „rozklepaný chleba“. Toto jméno bylo odvozeno od způsobu jeho přípravy podle dávné tradice. Tento rozklepaný chleba připravíte z žitné mouky, vody, droždí, soli a několika koření, mezi která patří kmín, anýz, fenykl a koriandr. Tvar i jméno získal tak, že se rukama rozklepává, aby získal svůj typický kulatý a placatý tvar. Poté se v troubě upeče.

Zmiňované tři kmíny jsou následující: římský kmín (Cuminum cyminum), kmín kořenný nebo také luční (Carum carvi) a jako poslední kmín černý (Nigella sativa), pro který jsou charakteristická malá trojúhelníková zrnka a chutí připomíná spíš čerstvý fenykl, zatímco první dva kmíny spíš připomínají anýz. Smícháním všech tři kmínů získáme bohatou směsici vůní vhodnou pro přípravu tohoto receptu.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.