Flan z lilků s letním salátem

292

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 1 hodina + 10 minut

ingredience

• 500 g lilku • 300 g rajčat • 200 ml mléka • 150 g okurek • 130 g zelených oliv • 100 g řapíkatého celeru • 2 větší vejce • máslo na vymaštění formiček • česnek • bazalka • olivový olej extravergine • sůl • pepř

postup

Do pekáče nalijte vodu, dejte do trouby a zahřejte na 180 °C. Tato vodní lázeň poslouží pro přípravu dortíčků. Lilek omyjte, očistěte, pomocí škrabky na brambory částečně oloupejte a nakrájejte na kousky. Ve větší pánvi na 3 lžících oleje orestujte stroužek česneku nakrájený na plátky. Jakmile česnek začne hnědnout, přimíchejte lilek. Restujte cca 2–3 minuty, poté přidejte špetku soli a naběračku vody. Nechte vařit cca 15 minut, odstavte a nechte vychladnout. Pomocí kuchyňského robotu rozmixujte lilek, přidejte vejce, mléko, špetku soli a opepřete. Připravené 4 formičky vymastěte máslem a naplňte připravenou lilkovou směsí. Formičky ponořte do pekáče s vodou, tak aby do ¾ byly ponořené ve vodě. Dejte péct na cca 25 minut. Očištěná rajčata nakrájejte na kousky. Řapíkatý celer oloupejte pomocí škrabky, abyste odstranili dužnaté vnější části, a nakrájejte na kousky. Okurky oloupejte a nakrájejte na kousky, olivy vypeckujte. Nakrájenou zeleninu dejte do mísy, zakápněte olejem, opepřete a lehce osolte. Osolte podle toho, jak slané olivy použijete, pokud budou dostatečně slané, zeleninu moc nesolte. Na závěr k zelenině přimíchejte několik lístků bazalky. Upečené dortíčky z trouby vyndejte, nechte vychladnout a dnem vzhůru vyklopte. Hotové lilkové flany podávejte se salátem.   TIP LA CUCINA ITALIANA  Pokud máte lilkovou směs moc řídkou, přimíchejte 3 vejce a 150 ml mléka místo 2 vajec a 200 ml mléka.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.