Filety z křupavého sivena, fenyklové carpaccio s lupinovými boby

Trancio di salmerino croccante, carpaccio di finocchi e caffè di lupini
329

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 20 minut

ingredience

  • 500 g filetu ze sivena 
  • 100 g bobů lupiny bílé
  • 16 kaparů bez slaného nálevu
  • 2 středně velké fenykly
  • citrón
  • listový salát
  • olivový olej extravergine
  • sůl
  • pepř

postup

Filet ze sivena překrojte na 4 díly, osolte a opepřete. Rozpalte pánev se dvěma lžícemi oleje přibližně na 140 °C, dejte rybu kůží naspod na prudkém ohni pečte 2–3 minuty, než bude kůže křupavá. Poté filety přendejte do pekáčku a dejte péct na 130 °C na 7–9 minut. 

Mezitím na tenké plátky nakrájejte očištěný fenykl. Pokud máte možnost, využijte kráječ s chráničem na ruku. Chvíli před podáváním fenykl osolte, zakápněte šťávou z ½ citrónu a olejem. Boby rozmixujte. 

Na servírovací talíř rozprostřete plátky fenyklu, poté dejte upečený filet, na jedné straně talíře ozdobte rozmixovanými boby, přidejte kapary, lístky salátu a podávejte. 

 

ŠÉFKUCHAŘ DOPORUČUJE

Boby z lupiny bílé jsou v gastronomii využívány hojně v oblasti Jižní Tyrolsko – Altoatesino, ve které se znovu obnovila tradice pěstování této rostliny (Lupinus pilosus Murr). Boby se praží a jejich umletím se z nich získává prášek, využitelný také jako kávová náhražka.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.