Dýňový koláč se sýrem taleggio

Crostata di zucca e taleggio
319

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 12
 doba přípravy: 1 hodina a 40 minut + 1 hodina odležení

ingredience

  • 450 g hladké mouky 00
  • 350 g dýňové dužiny
  • 320 g másla a trochu navíc
  • 200 g krupicového cukru
  • 180 g sýra taleggio
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 pomeranče
  • 1 vejce
  • upražená a vyloupaná semínka dýně
  • sůl

postup

Nakrájejte dýni na plátky a uložte je na pekáč vyložený pečicím papírem, posypte 40 g třtinového cukru, postříkejte šťávou z pomeranče a nakonec posypte 20 g másla na hoblinky. Vložte na asi 25 minut do trouby vyhřáté na  170 °C. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. 

V misce smíchejte krupicový cukr s 300 g másla, žloutky, vejcem, nastrouhanou pomerančovou kůrou a špetkou soli. Pak přidejte prosátou mouku 00 a škrob. Vytvořte kouli a nechte 1 hodinu odpočívat v lednici (křehké těsto). 

Vymažte máslem formu (Ø 30 cm), vystelte ji pečicím papírem, který také lehce potřete máslem. 

¾ křehkého těsta vyložte do máslem vymazané formy a zuby vidličky propíchejte dno, nasypte dýni, kostičky taleggia a zbytek křehkého těsta dejte nahoru (malou hrudku těsta si ponechte stranou) a dobře uzavřete strany. Povrch dortu přetřete šťávou vzniklou při pečení dýně. 

Z hrudky těsta, kterou jste si nechali stranou, vytvořte malé kuličky a dejte je na povrch dortu, dokončete semínky dýně a zbytkem třtinového cukru. Asi na 40 minut vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. 

Vyjměte z trouby, před vyklopením z formy nechte vychladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem podle vlastní chuti.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.