Dvojitý aspik z broskví a Lambrusca

463

 náročnost: snadné
 počet porcí: 6
 doba přípravy: cca 1 hodina + 8 hodin na vychladnutí

ingredience

• 600 g broskví • 200 g cukru • 150 ml Lambrusca • 20 g želatiny v plátcích • 1/2 vanilkového lusku • citrón • čerstvá smetana • sušenky

postup

Namočte do vody 8 g želatiny. Nakrájejte na kousky neoloupané broskve a povařte je 10 minut v hrnci se 100 g cukru, šťávou z poloviny citrónu a plátkem citrónové kůry, kterou po uvaření odstraňte. Po odstranění z ohně počkejte minutu, pak broskve rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte lehce vymačkanou želatinu a míchejte, aby se želatina v ještě teplém broskvovém pyré rozpustila. Naplňte broskvovým pyré 6 formiček ve tvaru polokoule ø 7 cm (formičky naplňte celé). Nechte vychladnout nejdříve při pokojové teplotě a pak v lednici alespoň 4 hodiny. Namočte do vody dalších 12 g želatiny. Nalijte Lambrusco do hrnce se 150 g vody, 100 g cukru a vanilkovým luskem podélně rozloupnutým. Přiveďte k varu a vařte 2–3 minuty. Vymačkejte želatinu, přidejte ji do vína a promíchejte. Nechte směs vychladnout a pak odstraňte vanilkový lusk. Ještě tekutou želatinu z Lambrusca nalijte do 6 formiček ve tvaru polokoule ø 8 cm, nenaplňujte je celé. Vložte do nich želatiny z broskví, tak, aby byly celé pokryté želatinou z Lambrusca. Nechte vychladnout v lednici další alespoň 4 hodiny. Vyklepněte opatrně aspik z formiček a podávejte ho s vyšlehanou smetanou a sušenkami.   TIP LA CUCINA ITALIANA  Želatiny můžete připravit i den předem. V případě, že nemáte polokulaté formičky dvou velikostí, můžete udělat aspik ve dvou vrstvách. Nejdříve dejte do formiček želatinu z broskví a jakmile ztuhne a vychladne, přidejte želatinu z Lambrusca.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.