Dortíky s rýžovou zmrzlinou a švestkovou omáčkou

287

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: cca 1 hodina + příprava zmrzliny

ingredience

• 500 ml rýžového mléka • 150 g smetany ke šlehání • 110 g krystalového cukru • 100 g švestek • 80 ml kondenzovaného mléka • 70 g práškového cukru • 50 g řeckého jogurtu • 50 g rýžové mouky • 20 g bramborového škrobu • 1 vejce • třtinový cukr • limetka • čerstvý zázvor • máslo • sůl • mleté lískové oříšky

postup

Rozpusťte 60 g krystalového cukru ve 100 ml vlažného rýžového mléka, pak přidejte zbylé rýžové mléko, smetanu, kondenzované mléko a jogurt. Směs vlijte do strojku na zmrzlinu a zapněte. Vyšlehejte 70 g másla s práškovým cukrem a špetkou soli. Přidejte vejce – šlehejte na nízkou rychlost. Pak přimíchejte rýžovou mouku a škrob (těsto). Čtyři oválné formičky bez dna (9 × 6 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Položte je na plech pokrytý pečicím papírem, naplňte je těstem a dejte péct asi 20 minut při 165 °C. Po vytažení z trouby vyklepněte dortíky z formiček a nechte vychladnout. Nakrájejte švestky na kousky a dejte je vařit do hrnce s půlkou sběračky vody, 50 g krystalového cukru, malou lžičkou másla, 3 kolečky zázvoru a špetkou nastrouhané kůry z limetky. Přiveďte k varu, vařte další 3–4 minuty, pak stáhněte z ohně, odstraňte zázvor a směs rozmačkejte vidličkou. Natřete zmrzlinu na dortíky, posypte mletými oříšky a podávejte se švestkovou omáčkou.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.