Dort praluline

Torta praluline
726

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 8-10
 doba přípravy: 1 hodina + 1 hodina a 30 minut

ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 100 g opražených lískových oříšků
  • 90 g krupicového cukru
  • 5 g soli
  • 3 vejce o hmotnosti 60 g
  • červené potravinářské barvivo

postup

Rozpusťte na pánvi při teplotě 117 °C 80 g cukru a přidejte kávovou lžičku barviva; přidejte celé oříšky a míchejte tak dlouho, dokud se na ně všechen rozpuštěný cukr nenalepí. Vypněte oheň, rozprostřete oříšky na pečicí papír a nechte vychladnout. Vzniknou tak ořechové pralinky. 

Zpracujte v široké míse těsto z mouky a droždí, rozpuštěných ve 100 ml vlažné vody. Přidejte sůl, vejce a zbylý cukr. Až těsto absorbuje vejce, vmíchejte také rozměklé máslo. 

Pokračujte v míchání, dokud do těsta nezapracujete všechno máslo a nevznikne hladká hmota. Těsto se vám bude zdát řídké, ale nepřidávejte do něj žádnou další mouku; mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout při pokojové  teplotě asi 1 hodinu. 

Nasekejte pralinky nahrubo a vmíchejte je do vykynutého těsta. Mísu opět přikryjte a vložte na 30 minut do ledničky, aby těsto ztuhlo. 

Vyložte plech pečicím papírem, vyklopte na něj těsto a vytvarujte z něj 2 bochánky a dbejte na to, aby od sebe byly dostatečně vzdáleny; vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. 

 

TIP LA CUCINA ITALIANA 

Dort Pralulina vznikl v r. 1955 a jmenuje se podle cukráře, který ho vymyslel – Augusta Praluse. V originálním receptu se používají kromě lískových oříšků také pralinky z mandlí. Potravinářská barviva mohou být anorganického, organického nebo chemického původu, používají se na zvýraznění nebo změnu barvy potravin a jsou kvalifikovány jako potravinový doplněk. Některá barviva jsou přírodního původu, jiná jsou koncentráty z přírodních látek nebo jsou chemicky modifikována, další jsou jen umělými imitacemi přírodních složek, tedy zcela chemického původu. Jsou označena písmenem E, za kterým následuje číslo, které musí být vždy uvedeno na obalu.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.