Cibule plněné artyčoky

Cipolle ripiene di carciofi
515

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 6
 doba přípravy: 1 hodina a 40 minut

ingredience

  • 4 cibule (800 g)
  • 300 g štěrbáku
  • 200 g růžiček květáku
  • 40 g toastového chleba bez kůrky
  • 30 g mandlí se slupkou
  • 5 černých oliv bez pecky
  • 4 artyčoky
  • bobkový list
  • fenykl
  • jalovec
  • česnek
  • olivový olej extravergine
  • sůl
  • pepř

postup

Oloupejte cibule a svislým řezem je otevřete až ke středu zeleniny. 

Vařte 15 minut cibule ve vroucí vodě s bobkovým listem a několika bobulkami jalovce; odstavte, osolte a nechte vychladnout ve vodě, v níž se vařily. 

Sceďte cibule, oloupejte a oddělte vrstvy (měli byste mít 12 velkých) a odstraňte středy. 

Květák rozeberte na malé růžičky. 

Očistěte artyčoky i s nožkami a rozkrájejte na malé kostičky. Na pánvičce rozehřejte 2 lžíce oleje, bobkový list a stroužek česneku; po pár minutách přidejte také květák a pokračujte v restování ještě 15 minut, a to na mírném ohni a s pokličkou. Odstavte, odstraňte česnek a provoňte najemno nasekaným fenyklem, osolte a opepřete (nádivka).

Naplňte svrchní vrstvy cibulí nádivkou. 

Očistěte štěrbák, nakrájejte a vařte 2 minuty ve vroucí vodě s bobkovým listem; sceďte a restujte na pánvičce s trochou oleje a sekanými olivami. Ochuťte solí a pepřem. 

Toustový chléb vložte do nádoby mixéru a spolu s mandlemi krátce na hrubo rozmixujte. 

Část štěrbáku rozložte na dno zapékací nádoby, na něj naskládejte plněné cibule a nahoru přidejte zbylý štěrbák, natřete trochou oleje a posypte rozmixovaným chlebem s mandlemi. 

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 25–30 minut. 

Vyjměte z trouby a ihned podávejte.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi