


ingredience
- 4 cibule (800 g)
- 300 g štěrbáku
- 200 g růžiček květáku
- 40 g toastového chleba bez kůrky
- 30 g mandlí se slupkou
- 5 černých oliv bez pecky
- 4 artyčoky
- bobkový list
- fenykl
- jalovec
- česnek
- olivový olej extravergine
- sůl
- pepř
postup
Oloupejte cibule a svislým řezem je otevřete až ke středu zeleniny.
Vařte 15 minut cibule ve vroucí vodě s bobkovým listem a několika bobulkami jalovce; odstavte, osolte a nechte vychladnout ve vodě, v níž se vařily.
Sceďte cibule, oloupejte a oddělte vrstvy (měli byste mít 12 velkých) a odstraňte středy.
Květák rozeberte na malé růžičky.
Očistěte artyčoky i s nožkami a rozkrájejte na malé kostičky. Na pánvičce rozehřejte 2 lžíce oleje, bobkový list a stroužek česneku; po pár minutách přidejte také květák a pokračujte v restování ještě 15 minut, a to na mírném ohni a s pokličkou. Odstavte, odstraňte česnek a provoňte najemno nasekaným fenyklem, osolte a opepřete (nádivka).
Naplňte svrchní vrstvy cibulí nádivkou.
Očistěte štěrbák, nakrájejte a vařte 2 minuty ve vroucí vodě s bobkovým listem; sceďte a restujte na pánvičce s trochou oleje a sekanými olivami. Ochuťte solí a pepřem.
Toustový chléb vložte do nádoby mixéru a spolu s mandlemi krátce na hrubo rozmixujte.
Část štěrbáku rozložte na dno zapékací nádoby, na něj naskládejte plněné cibule a nahoru přidejte zbylý štěrbák, natřete trochou oleje a posypte rozmixovaným chlebem s mandlemi.
Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 25–30 minut.
Vyjměte z trouby a ihned podávejte.