Chiacchiere s karamelovou pěnou

Chiacchiere con mousse al caramello
606

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 8-10
 doba přípravy: 1 hodina + 1 hodina a 30 minut

ingredience

Chiacchiere

  • 250 g hladké mouky
  • 40 g vajec
  • 35 ml bílého vína
  • 25 g měkkého másla
  • 25 g krupicového cukru
  • 4 g soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • arašídový olej

Karamelová pěna

  • 540 ml čerstvé smetany ke šlehání
  • 200 g krupicového cukru
  • 90 g žloutků
  • 12 g želatiny v plátcích
  • Sůl Maldon

postup

Chiacchiere

Smíchejte všechny ingredience kromě oleje, ve kterém se budou chiacchiere smažit. Těsto dobře zadělejte (asi 10 minut), zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v ledničce hodinu odpočívat. Z těsta vyválejte slabé pláty a ozubeným rádélkem nakrájejte na obdélníčky o velikosti asi 9 x 6 cm, které uprostřed nařízněte. Získáte asi 30 kousků. 

 

Karamelová pěna 

Nechte zkaramelizovat 125 g cukru se lžičkou vody do temně oříškové barvy. Odstraňte karamel z ohně a postupně do něj vmíchávejte smetanu a špetku Maldon soli (získáte tak krém Mou). Nasypte zbylý cukr do kastrůlku, předejte trochu vody a ohřejte na 110 °C, rozpusťte v tekutém cukru namočenou a vyždímanou želatinu a pak vlijte vzniklou směs do ušlehaných žloutků. Tímto způsobem žloutky pasterizujete. Zbytek smetany ušlehejte a vmíchejte do krému Mou a smíchejte směs s vlažnými žloutky. Vložte do ledničky a nechte ztuhnout. 

Ohřejte dostatečně olej a smažte v něm chiacchiere do zlatova 1–2 minuty. Smažte vždy 3–4 kousky najednou a často je otáčejte. Vyndejte je na ubrousek a nechte zchladnout. 

Naplňte cukrářský sáček vychladlým krémem a nastříkejte ho na 20 usmažených obdélníčků. Pak je dejte vždy po dvou na sebe (vznikne 10 dortíků s vrstvami obdélníček – krém – obdélníček – krém) a nakonec je přiklopte prázdným obdélníčkem. Každý dortík tak bude mít 3 vrstvy těsta a 2 vrstvy krému. Ihned podávejte, dokud jsou ještě křupavé.

 

TIP LA CUCINA ITALIANA

Chiacchiere – v překladu doslova povídačky – jsou tradičním pečivem italských karnevalů. Pečou se doma, ale v období karnevalů (obdoba našeho masopustu) jsou jich plné také italské cukrárny. Prodávají se na váhu. Jejich tvar nebo úprava se může v rámci jednotlivých regiónů lišit.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.