Čekanka s olivami, piniovými semínky a kapary

314

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 30 minut + 1 hodina sušení

ingredience

• 700 g čekanky obecné • 25 g opláchnutých kaparů • 25 g piniových semínek • 20 g vypeckovaných oliv • 4 ančovičky v oleji • česnek • čerstvé chilli papričky • olivový olej extravergine • sůl

postup

Kapary rozprostřete na plech na pečicí papír, dejte péct na 100 °C do horkovzdušné trouby a cca 1 hodinu nechte sušit. Čekanku očistěte a jednotlivé listy oddělte od sebe a od stonků.  Ve vroucí osolené vodě stonky vařte cca 2–3 minuty, poté přidejte listy a vařte další 2 minut. Sceďte a vše dejte do mísy s velmi studenou vodou. Poté čekanku sceďte a nahrubo nakrájejte. V pánvi na trošce oleje orestujte stroužek nakrájeného česneku (pokud chcete, česnek ponechte vcelku), přidejte ančovičky, piniová semínka, na ½ překrojenou čerstvou chilli papričku, špetku soli a několik minut restujte. Poté přidejte čekanku, olivy a restujte další 2–3 minuty. Sušené kapary vyndejte z trouby, nechte vychladnout a rozdrťte je nebo mezi prsty rozmělněte. Ochucenou čekanku podávejte posypanou kaparovým práškem.   TIP LA CUCINA ITALIANA  V létě je též k dispozici čekanka se zelenými stonky, která se jmenuje katalánská čekanka s vroubkovanými listy a sladkou příchutí. Pokud necháte v troubě sušit větší množství kaparů než uvedeno v receptu, můžete je poté uchovat pro opakující přípravu tohoto receptu.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.