Bûche de Noël, vánoční polínko

Bûche de Noël, tronchetto natalizio
175

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 8-10
 doba přípravy: 1 hodina a 30 minut + 5 hodin na vychlazení

ingredience

  • 500 g kaštanového krému
  • 250 g měkkého másla
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 100 g hořké čokolády
  • 35 g hladké mouky
  • 25 ml arašídového oleje (případně přepuštěné máslo)
  • 5 žloutků
  • 4 bílky
  • 1 vanilkový lusk
  • cukr krupice
  • rum
  • sůl

postup

Vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud nevznikne nadýchaný a pevný sníh.

Vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem, pak přidejte mandlovou a hladkou mouku.

Smíchejte vyšlehaný sníh se směsí mouky.

Nakonec přidejte olej a míchejte, dokud nevznikne jednotná hmota.

Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem (30×35 cm). Povrch těsta vyrovnejte. Poklepejte plechem na pracovní desku, aby se odstranily případné vzduchové bubliny, a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 10 minut. Vyndejte z trouby, vyklopte z plechu na pracovní plochu a pak plech znovu položte na těsto. Těsto nevyschne a zůstane pružné.

Vyšlehejte měkké máslo pomocí elektrické metly, pak přidejte 3 lžíce rumu, špetku soli a 500 g kaštanového krému, který přidávejte postupně.

Připravte sirup tak, že přivedete k varu 200 ml vody a 60 g cukru krupice a semínka z vanilkového lusku. Po 2–3 minutách sirup stáhněte z vařiče a přidejte 2 lžíce rumu.

Na pracovní desku rozložte potravinovou fólii, alespoň 2x větších rozměrů než obdélník těsta, a položte na ni těsto.

Celé těsto pokropte sirupem s příchutí rumu.

Potřete jej máslovým krémem (ponechte si stranou 100 g) a těsto za pomocí fólie srolujte. Dobře přitlačte a uzavřete fólii po stranách jako bonbon.

Dejte roládu do lednice po dobu alespoň 5 hodin.

Rozpusťte 100 g čokolády, nechte ji trochu vychladit a pak smíchejte s máslových krémem, který jste si ponechali stranou (ganache)

Vyndejte z lednice roládu, pomažte ji čokoládovým ganache pomocí stěrky tak, aby vypadala jako polínko.

Ozdobte dle libosti sněhovými pusinkami, kudrlinkami z bílé čokolády nebo čokoládovými makronkami.

Ihned podávejte.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.