


ingredience
- 500 g kaštanového krému
- 250 g měkkého másla
- 125 g mandlové mouky
- 125 g moučkového cukru
- 100 g hořké čokolády
- 35 g hladké mouky
- 25 ml arašídového oleje (případně přepuštěné máslo)
- 5 žloutků
- 4 bílky
- 1 vanilkový lusk
- cukr krupice
- rum
- sůl
postup
Vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud nevznikne nadýchaný a pevný sníh.
Vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem, pak přidejte mandlovou a hladkou mouku.
Smíchejte vyšlehaný sníh se směsí mouky.
Nakonec přidejte olej a míchejte, dokud nevznikne jednotná hmota.
Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem (30×35 cm). Povrch těsta vyrovnejte. Poklepejte plechem na pracovní desku, aby se odstranily případné vzduchové bubliny, a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 10 minut. Vyndejte z trouby, vyklopte z plechu na pracovní plochu a pak plech znovu položte na těsto. Těsto nevyschne a zůstane pružné.
Vyšlehejte měkké máslo pomocí elektrické metly, pak přidejte 3 lžíce rumu, špetku soli a 500 g kaštanového krému, který přidávejte postupně.
Připravte sirup tak, že přivedete k varu 200 ml vody a 60 g cukru krupice a semínka z vanilkového lusku. Po 2–3 minutách sirup stáhněte z vařiče a přidejte 2 lžíce rumu.
Na pracovní desku rozložte potravinovou fólii, alespoň 2x větších rozměrů než obdélník těsta, a položte na ni těsto.
Celé těsto pokropte sirupem s příchutí rumu.
Potřete jej máslovým krémem (ponechte si stranou 100 g) a těsto za pomocí fólie srolujte. Dobře přitlačte a uzavřete fólii po stranách jako bonbon.
Dejte roládu do lednice po dobu alespoň 5 hodin.
Rozpusťte 100 g čokolády, nechte ji trochu vychladit a pak smíchejte s máslových krémem, který jste si ponechali stranou (ganache)
Vyndejte z lednice roládu, pomažte ji čokoládovým ganache pomocí stěrky tak, aby vypadala jako polínko.
Ozdobte dle libosti sněhovými pusinkami, kudrlinkami z bílé čokolády nebo čokoládovými makronkami.
Ihned podávejte.