Bramborové půlměsíce se špekem ve špenátovém krému

Mezzelune di patate allo speck su crema di spinaci
333

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 1 hodina a 40 minut

ingredience

Ingredience pro přípravu bramborových půlměsíců:

  • 600 g moučných brambor
  • 200 g hladké mouky 00
  • 200 g tyrolského špeku
  • 100 g másla
  • 60 g bramborového škrobu
  • 2 žloutky
  • alpský sýr
  • pažitka
  • sůl

Ingredience pro přípravu špenátového krému:

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 150 g čerstvé smetany
  • olivový olej extravergine
  • sůl
  • pepř

postup

Postup pro přípravu bramborových půlměsíců: Brambory omyjte, uvařte ve slané vodě, oloupejte a rozprostřete na síto, tak aby vychladly. Jakmile dosáhnou pokojové teploty, dejte do mísy, přidejte 50 g změklého másla, žloutky, a nastrouhejte muškátový oříšek. Promíchejte, přisypte mouku 00, bramborový škrob, přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto. Na vál nasypte trochu mouky a z těsta vyválejte plát o tloušťce 3 mm. Pomocí vykrajovátka o ø 12 cm vytvarujte 12 koleček. Z odpadlého těsta znovu vyválejte plát a vytvarujte kolečka. Špek nakrájejte na tenké kostičky a v míse smíchejte s nakrájenou pažitkou. Směs dejte doprostřed jednotlivého kolečka, přehněte do tvaru půlměsíce a okraje opatrně utěsněte. 

Připravené půlměsíce opřete o lícovou stranu, uprostřed okraje vytvořte zářez a ve chvíli servírování absorbuje více krému. 

Postup pro přípravu špenátového krému: Do rozpálené pánve nalijte 3 lžíce oleje, přidejte 300 g očištěného špenátu, přilijte smetanu a cca 2 minuty nechte vařit. Poté osolte, opepřete a ponorným mixerem rozmixujte. Zbývající špenát osolte a zakápněte olejem. 

Bramborové půlměsíce uvařte ve vroucí osolené vodě, po cca 3–4 minutách sceďte, jakmile vyplavou na povrch. 

Špenátový krém nalijte do servírovacího talíře, přidejte uvařené půlměsíce, přelijte zbylým rozpuštěným máslem, posypte strouhaným sýrem a ozdobte syrovým špenátem. 

 

Šéfkuchař doporučuje 

Alpský sýr použitý v tomto receptu se vyrábí z alpského mléka z oblasti Val Venosta a může být nahrazen piemontským sezónním sýrem. Při přípravě tohoto receptu je vždy třeba použít alpský sýr, aby byla zachována typická chuť tohoto pokrmu.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.