Avgolemo, polévka s vejci a citrónem

Avgolemono, zuppa di uova e limone
457

 náročnost: snadné
 počet porcí: 6
 doba přípravy: 2 hodiny a 20 minut

ingredience

  • 1 kuře (1 kg)
  • 180 g rýže Carnaroli
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 tyčka celeru
  • bobkový list
  • anýz
  • citrón
  • hrubozrnná a jemná sůl
  • pepř

postup

Očistěte mrkev, cibuli a celer a dejte do většího rendlíku se studenou vodou.

Ponořte dovnitř dobře umyté kuře, ochuťte ho 1–2 bobkovými listy, špetkou hrubozrnné soli a vařte po dobu cca 1 hodiny a 20 minut od začátku bodu varu.

Sceďte kuře a vývar přefiltrujte přes úzký trychtýř. Dejte vývar znovu na vařič a redukujte ho po dobu 20 minut.

Odstraňte kůži kuřete, oberte maso, nakrájejte ho na kousky, osolte, přikryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat, zatímco se vývar redukuje.

Přidejte do vývaru rýži a vařte ji po dobu 15 minut.

Rozklepněte 2 vejce a 1 žloutek a přidejte citrónovou šťávu.

Stáhněte z vařiče polévku a přidejte rozšlehaná vejce, opatrně zamíchejte a znovu dejte na vařič, vařte na mírném ohni po dobu 2–3 minut. Dávejte pozor, aby se polévka nepřipálila.

Vypněte vařič, dle potřeby osolte, opepřete a přidejte kousky kuřete.

Polévku podávejte horkou, ochucenou několika snítky anýzu.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.