Artyčokový krém

Crema di carciofi
332

 náročnost: snadné
 počet porcí: 4
 doba přípravy: 2 hodiny a 45 minut

ingredience

  • 100 ml čerstvé smetany
  • 8 artyčoků
  • šalotka
  • citrón
  • suché bílé víno
  • zeleninový vývar
  • máslo
  • olivový olej extravergine
  • sůl
  • pepř

postup

Artyčoky očistěte a ponechte jim cca 2 cm stonku, na jemno nakrájejte a dejte do mísy s vodou a citrónem. 

V pánvi na trošce oleje osmažte na jemno nakrájenou šalotku. Přidejte nakrájené artyčoky a několik jich ponechte stranou. 

Přilijte sklenici vína, vývar a vařte cca 40 minut. 

Na závěr artyčoky rozmixujte, přidejte sklenici vývaru z artyčoků a rozmixujte do hladkého krému. Přes síto přeceďte tak, aby byl krém ještě hladší. 

Zbývající artyčoky sceďte a v pánvi na trošce másla a oleje orestujte cca 5–6 minut, než budou křupavé, a osolte. 

Čerstvou smetanu osolte, opepřete, přidejte šťávou z jednoho stroužku citrónu a vyšlehejte. 

Artyčokový krém podávejte s křupavými artyčoky, ozdobte trochou citrónové smetany a posypte nastrouhanou citrónovou kůrou.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.